Hoppa till innehåll
Hem » Medaljer till medborgare som visat civilkurage i polisregion Öst

Medaljer till medborgare som visat civilkurage i polisregion Öst

Sara räddade en man som höll på att drunkna och Kristoffer stoppade en alkoholpåverkad förare. Linda hjälpte polisen att hitta knivmannen i Vetlanda och Melvin hjälpte en person som utsatts för rån. Nu har de fått medborgarmedalj i silver av region Öst.

– Vi tilldelar medborgare medaljer för att visa vår uppskattning och uppmuntra till goda insatser. För att kunna lösa vårt uppdrag har vi behov av medborgarnas stöd på olika sätt och även allmänhetens ögon och öron ute i samhället. Polisens vision är att göra hela Sverige tryggt och säkert. Genom dessa medborgares insatser har de bidragit till denna vision, säger Malena Grann, regionpolischef i polisregion Öst.

Sara räddade man som höll på att drunkna

När Sara gick på piren i hamnen i Nyköping såg hon en person som låg i vattnet. Sara sa åt sin väninna att ringa 112 och ta hand om dottern och hunden medan hon själv skyndade sig fram till personen. Personen i vattnet låg med ansiktet nedåt och Sara lyckades dra in kroppen mot piren och såg då att det var en äldre man som hon sett tidigare då hon promenerat på piren. Sara orkade inte lyfta upp mannen ur vattnet men lyckades hålla hans huvud över vattenytan. Saras dotter lyckades larma en båt som kom och hjälpte Sara att få upp mannen ur vattnet. När räddningstjänst, ambulans och polis kom påbörjades första-hjälpen. Mannen hade oregelbunden puls och andning och var inte vid medvetandet, och fördes till sjukhus.
–När det gäller drunkning är varje sekund dyrbar. Sara ingrep fort och korrekt och gjorde allt rätt. Utan hennes snabba ingripande hade mannens chanser att överleva minskat rejält, säger en av poliserna som kom till platsen.

Kristoffer stoppade alkoholpåverkad förare på väg till förskola

När Kristoffer körde bil i Jönköping observerade han en bil som körde väldigt vingligt och var nära att köra in i andra bilar. När bilen stannade i en korsning gick Kristoffer ur sin bil och fram till den andra bilen och knackade på. Kristoffer upplevde att föraren var mycket berusad och höll därför kvar föraren och ringde till polisen.

När polisen anländer till platsen märker de snabbt att föraren är mycket berusad av någonting och hon blåser positivt. Kvinnan uppgav att hon var på väg till en förskola.

–Kristoffer ringde inte bara till polisen utan valde att agera själv innan föraren körde ut på en större väg i rusningstid. Kristoffer har därför sannolikt med sitt agerande förhindrat en trafikolycka och sett till att polisen kunnat gripa och lagföra personen, säger polisen som nominerat Kristoffer till en medborgarmedalj.
Kvinnan dömdes till grovt rattfylleri, påföljd två månaders fängelse.

Linda följde efter knivmannen i Vetlanda – hjälpte polisen

Linda hjälpte polisen att lokalisera gärningsmannen vid knivdådet i Vetlanda den 3 mars 2021. Hon var på väg till sin bil när hon hamnade mitt i dramat. Hon såg när gärningsmannen gick till attack och larmade snabbt 112 samtidigt som hon följde efter mannen på avstånd. Hon kunde ge ett tydligt signalement till polisen och meddelade polisen var han var. Tack vare detta kan polisen snabbt hitta mannen när de anlände och vansinnesdådet stoppades genom att en polis avfyrade sitt tjänstevapen och träffade gärningsmannen i benet. Lindas agerande underlättade ett snabbt gripande av mannen.
–Den här medborgaren gjorde en hjälteinsats som var direkt avgörande för oss och anledningen till att vi kunde avbryta attacken så pass snabbt, säger lokalpolisområdeschef Jonas Lindell om Lindas agerande.

Melvin hjälpte person som utsatts för väpnat rån

En person utsattes för ett väpnat rån i ett skogsparti i Ramshäll i Linköping och hotades med ett vapenliknande föremål. Rånarna sa att om han inte gjorde som de sa så skulle de skjuta honom i huvudet. När brottsoffret ropade på hjälp  sprang de två gärningsmännen iväg. Melvin hörde ropet på hjälp och såg de två gärningsmännen springa ut från skogen. Melvin hjälpte brottsoffret att ringa polisen och de väntade tillsammans tills polisen kom till platsen. Senare samma kväll greps två män i 20-årsåldern misstänkta för brottet och de blev senare anhållna.

Nominerade till medaljer i ädlare valör

Ytterligare två medborgare som gjort extraordinära insatser uppmärksammades av polisregion Öst. Polismyndighetens inriktning är att nominera  dessa två i enlighet med ett nytt belöningssystem där Kungl. Maj:ts Orden och regeringen i framtiden kommer vara de som utdelar bärbara medaljer för rikets högsta utmärkelser.

Försökte stoppa mord på resecentrum

Den 15 april 2021 inträffade ett mord på resecentrum i Linköping. En man väntade på sin före detta hustru, när hon kom till resecentrum överföll han henne bakifrån och knivhögg henne till döds. Petter såg överfallet och skyndade till kvinnas hjälp. Petter försökte få gärningsmannen att sluta hugga genom att slå honom med sin hjälm och en medhavd enhjuling. Gärningsmannen avbröt vid ett flertal tillfällen huggandet och gick hotfullt emot Petter med kniven. Trots det försökte Petter flera gånger att avbryta händelsen. Ytterligare en person hjälpte till i början genom att slå mot gärningsmannen med en ryggsäck, men han backade sedan undan. Petter var därefter ensam att försöka rädda kvinnan, tills även han tvingades backa undan.

Gärningsmannen dömdes för mord på ex-hustrun och för grovt olaga hot till fängelse på livstid och utvisas ur Sverige.

Bernt räddade man ur brinnande bil

När Bernt från Vikbolandet var ute i trädgården hörde han en smäll och såg ett rökmoln stiga upp mellan träden. Bernt hoppade in i sin bil och åkte till platsen. Där såg han en brinnande bil, inne i bilen satt en äldre man som höll i ratten och inte kunde ta sig ut själv. Bernt fick ut mannen ur den brinnande bilen strax innan den blev helt övertänd. Mannen fördes till sjukhus för vård. Polisen som kom till platsen menar att föraren hade brunnit inne i bilen om inte Bernt kommit så snabbt till undsättning.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Jönköpings län.