De senaste dagarna har polisen i Halland fått in flera anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre. Ett sätt att undvika att råka ut för dessa brott är att vara frågvis.
Bedragarna hittar hela tiden nya sätt att komma åt äldres personliga uppgifter och värdesaker. Sofia Ingels på brottssamordningen i Halland vill tipsa om flera sätt att undvika att bli lurad.
– Om man blir det minsta misstänksam eller stressad när någon ringer så är det bästa att lägga på luren. Det är också bra att vara vetgirig och ställa motfrågor till den som ringer. Flera äldre uppger att bedragaren som ringer själv avslutat samtalet när den äldre börjat ställa frågor, säger hon.
Äldre utsätts
De anmälningar som kommit in i Halland de senaste dagarna handlar om telefonbedrägerier men i vissa fall har bedragarna ringt på dörren. Det gemensamma är att det är äldre personer som utsätts för de här bedrägerierna.
Bedragarna använder olika metoder för att få personlig information från den de ringer eller besöker. Ofta handlar det om att något är bråttom. Till exempel kan bedragarna påstå att något händer på ens bankkonto.
– Det är lätt att bli stressad när en man eller kvinna som låter vänlig men bestämd och övertygande på rösten säger att det är bråttom att lämna ut uppgifter på telefon. Ta det lugnt och lägg på luren om någon stressar dig. Kontakta din bank själv istället. Ring en granne eller anhörig. Och ring polisen, säger Sofia Ingels.
Ring 112 vid pågående brott
Om man misstänker ett pågående brott ska man alltid ringa 112 till polisen och tala om vad man ser. Har man själv eller någon annan utsatts för bedragare som precis lämnat bostaden ska man ringa 112 till polisen.
– Vi vill uppmuntra äldre att ringa 112 till polisen om de misstänker att de blivit lurade och utsatts för brott. Många äldre är försiktiga med att ringa 112 till polisen men i de här fallen, när bedragare varit hemma hos någon är det jätteviktigt att vi får in uppgifterna fort till polisen, säger Sofia Ingels.
Lämna tips till polisen
Sofia Ingels ger förslag på brottsförebyggande enkla saker som vi alla kan göra för att förhindra att de här brotten sker.
– Om du bor i lägenhetshus eller är på besök i ett lägenhetshus är det viktigt att se till att porten stängs ordentligt efter dig så att inte obehöriga kommer in i trapphuset eller i bostadsgaraget. Den som är fastighetsägare kanske kan byta portkod oftare och påminna de boende om att porten ska stängas ordentligt så att inte obehöriga kommer in.
Polisen arbetar brett i utredningar av dessa bedrägerier och behöver få in tips och iakttagelser från allmänheten. Är det inte ett pågående brott går det bra att ringa 114 14 eller lämna tips på polisen.se.
– Om vi på polisen får in informationen om bedrägerier snabbt är det guld värt. Då kan vi hämta in viktiga uppgifter i rätt tid och har då lättare för att få tag i bedragarna. Det finns lyckade exempel på där bedragarna inte kommit undan, säger Sofia Ingels.
Äldre och personer med funktionsnedsättning – förebygg brott