Hem » Hennes uppdrag: fler poliser till landsbygden

Hennes uppdrag: fler poliser till landsbygden

Emma Andersson

Bild: Polisen

En kompis mamma tyckte att hon skulle passa som polis, men Emma Andersson avfärdade den tanken helt – då. Nu, efter 15 år som polis, tar hon sig an uppdraget att få fler att söka sig till yrket.

Emma Andersson är ny i rollen som ”attrahera-polis” i polisområde Fyrbodal. Under sex månader ska hon på heltid arbeta för att få fler att söka sig till polisyrket.

–  Jag har alltid velat arbeta kontaktskapande och förebyggande i skolorna. Om unga tidigt får en bra bild av polisen kommer vi på sikt att attrahera automatiskt.

Men det är också väldigt viktigt att vara en attraktiv arbetsplats – då sprids ordet, säger hon.

Stor variation inom polisen

De senaste tre åren har Emma Andersson utrett brott i nära relation, men har tidigare arbetat som ungdomsutredare, inom jouren och i yttre tjänst under drygt tio år. Hon återkommer flera gånger till att det är just möjligheterna till nya uppdrag och vitt skilda yrkesroller inom polisen som gör polisen till en intressant arbetsplats.

–  Det finns en så stor variation inom polisen. Det är inte bara radiobil och yttre tjänst, även om många börjar där och det är själva kärnverksamheten. Och det är så viktigt att hitta rätt personer, eftersom vi ofta möter människor i kris. Att kunna lyssna, sprida lugn och hitta lösningar även i utmanande situationer, säger hon.

Långsiktig plan för arbetet

Fyrbodal, med sina stora avstånd, har under en längre tid arbetat för att få fler sökande med lokal förankring till polisutbildningen. Med Emma Andersson får det arbetet nu extra kraft, säger Emma Höglund, kanslichef i Fyrbodal:

–  Vi vill ha fler sökande från norra Bohuslän och norra Dalsland som bor och verkar i närområdet och som är intresserade av en framtid i yttre tjänst, säger Emma Höglund.

Samtidigt sätter pandemin gränser för vad som är möjligt att genomföra. Under våren planeras därför olika attrahera-aktiviteter som inte innebär fysiska träffar, bland annat chattar i sociala medier och ett riktat brevutskick till personer i åldern 25-40 år som bor i polisområdet.

I Dalsland planeras det för ett högskolecampus, och polisen har inlett samverkan med Högskolan Väst om att starta en förberedande utbildning för den som sedan vill söka polisutbildningen, men också som en möjlighet för den som vill arbeta vid polisens kontaktcenter i Bengtsfors.

Vill du bli polis?

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *