Hoppa till innehåll
Hem » Polisen upptäcker fler lägenhetsbordeller i region Väst

Polisen upptäcker fler lägenhetsbordeller i region Väst

Som en följd av att andrahandsuthyrningen av lägenheter trappas upp ökar också förekomsten av lägenhetsbordeller. Polisen arbetar med olika typer av insatser mot kopplare och människohandlare.

Efter ett tips från grannarna knackar gränspolisen på en lägenhet i centrala Göteborg. En ung kvinna enbart klädd i underkläder öppnar. Bakom henne skymtar en kvinna till, lika lättklädd. De båda poliserna förklarar vilka de är och ber att få se resehandlingar, visum och andra dokument som styrker kvinnornas rätt att vistas i Sverige. 

– Vi kontrollerar deras syfte med besöket i Sverige, förklarar Ulrica Nylander, gränspolisen Väst. Vi vill se så att de inte planerar att arbeta här utan arbetstillstånd, att de har tillräckliga medel för vistelsen och en återresebiljett.

De andra poliserna i insatsgruppen letar samtidigt igenom lägenheten, som är ganska stökig, men inte ofräsch. Nästan direkt hittar de kondomer, glidmedel, sexleksaker, våtservetter, laxermedel. I soppåsen i köket finns använda kondomer och använda pappersservetter. Det visar sig att de båda kvinnorna, som är från Colombia, har fått hyra bostaden via Airbnb. Lägenhetsinnehavaren bor i en annan stad tillsammans med sin pojkvän. Poliserna kommer att kontakta bostadsrättsföreningen och delge styrelseordförande misstankar om att prostitution bedrivs i lägenheten.

– Vårt uppdrag är att genomföra inre utlänningskontroller, säger Mikael Holmgren, biträdande chef på gränspolisen. Med stöd av utlänningslagen kan vi även genomföra insatser mot lägenhetsbordeller, eftersom vi där ofta hittar personer som vistas illegalt i landet. Det finns en djup tragik bakom varje enskilt ärende – många gånger är de prostituerade även offer för människohandel.

Kvinnorna i lägenheten verkar lugna och de följer uppmaningen om att packa ihop sina tillhörigheter utan att protestera.

– Sådana här insatser brukar ofta gå lugnt och städat till väga, säger Ulrica Nylander. Vi kommer nu att köra ned kvinnorna till polishuset och genomföra ett första samtal.

Enligt polisens människohandelsgrupp är det vanligt med lägenhetsbordeller idag – d v s att prostitution bedrivs i lägenheter som hyrs ut i andrahand. Så länge sexhandeln är såpass lönsam är den svår att få bort. Straffen är också förhållandevis låga – för köp av sexuell tjänst blir påföljden böter eller fängelse i högst ett år. Grovt koppleri, som kan ge från två till tio år, kräver mycket god bevisning.

– De prostituerade annonseras ut via olika sexsajter, säger Ulrica Nylander. Servrarna finns utomlands, så de går inte att komma åt. När annonserna visar att kvinnan ställer upp på precis allt – även våld, tortyr – kan man misstänka att hon har traffickerats. Offret vet inte själv vad som utlovas i annonsen.

Under samtalet på polishuset uppger den ena kvinnan, som är 23-år gammal, att hon studerar juridik och att hon ingår i ett utbytesprogram i Madrid. Om några veckor ska hon gifta sig med sin pojkvän, hon besöker nu Sverige som turist. Men historien faller snabbt isär. Hon vet inte vilka platser hon har besökt i Sverige och hon har inte mycket pengar på sig. Någon återresebiljett finns inte heller.

– Att vinna offrens förtroende är inte självklart – ofta kommer de från länder där myndigheterna är korrupta. Och nästan alltid ligger organiserade, grovt kriminella nätverk bakom prostitutionen.

Gränspolisen rapporterar alla sexköpare de möter vid sina ingripanden.

 – Vi rapporterar alltid köp av sexuell tjänst. Det innebär att sexköparen polisanmäls, förhörs och att ärendet överlämnas till åklagaren. Tyvärr är bevisläget ofta svårt och straffpåföljderna låga.

 I fallet med de colombianska kvinnorna är bevisen överväldigande – det finns inga tvivel på att de har prostituerat sig. Båda tas i förvar och efter ett beslut från beslutsfattaren i utlänningsrätt kommer de att föras till Migrationsverkets förvar i Märsta. Men först erbjuds de hjälp.

– Om du befinner dig i prostitution så kan vi erbjuda hjälp, förklarar Ulrica Nylander. Du kan få ett temporärt uppehållstillstånd, ekonomiskt stöd, tillgång till vård och hjälp med att hitta en annan försörjning i ditt hemland.

 – Vill du inte delta i en rättsprocess har du rätt till ett så kallat ”tryggt återvändande”, vilket innebär att du får ett psykosocialt stöd i ditt hemland, som till exempel hjälp med att börja studera.

Kvinnan erkänner dock inte sexhandeln under samtalet med polisen. Samtidigt tycks hon inse att hon inte kommer att släppas fri inom en snar framtid och att hon inte kommer att få stanna i Sverige.

– Gränspolisen samarbetar med Jämställdhetsmyndigheten och socialtjänsten. Vi kommer nu att förmedla båda kvinnorna vidare till socialtjänstens regionkoordinatorer. De kommer att fortsätta att närma sig dem och erbjuda dem stöd. Migrationsverket får också information av oss om att det kan handla om offer för människohandel.

Migrationsverket har egna experter inom människohandel.

– Personalen på Migrationsverkets förvar är generellt mycket duktiga med att arbeta med de här kvinnorna – de försöker nå fram till dom in i det sista.

Gränspolisen har också ett pågående samarbete med hotellen i regionen. En följd av det är att prostitutionen nu har förflyttats till lägenheter, förklarar Ulrica Nylander.

– Hotellpersonalen är generellt vaksamma och väl insatta i vilka tecken de ska leta efter för att upptäcka sexhandel. I lägenheterna däremot upptäcks inte sexhandeln lika enkelt, de prostituerade är därför betydligt mer utsatta där.

– På senare tid har vi också upptäckt bluff – företag som bedriver otillåten andrahandsuthyrning. De uppger att bostäderna ska nyttjas av anställda, men i själva verket ägnar de sig åt okontrollerad andrahandsythyrning till överpriser.

Mikael Holmgren ser insatserna från gränspolisens sida som ett sätt att bryta den utsatta tillvaro kvinnorna är försatta i.

– Försörjer man sig på ett oärligt sätt så vistas man i Sverige illegalt. Därför kan gränspolisen gå in och agera i de här ärendena. Vi genomför snabba insatser och hjälper kvinnor som befinner sig i en fruktansvärt utsatt situation – individer som ingen annan del av vårt samhälle når. Vi upplever ofta en enorm tacksamhet från kvinnorna.

– En sidoeffekt är att vi stör de grovt kriminella, organiserade nätverken som ligger bakom prostitutionen – de får inte verka ostört.

Fler röster om arbetet mot människohandel med sexuellt ändamål

Henrik Älverdal, t f gruppchef, Människohandelsgruppen, polisregion Väst

”Vi är polisens specialistgrupp på människohandel inom regionen och vi samarbetar tätt med andra myndigheter, som Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Migrationsverket. Vi samverkar även med privata aktörer – exempelvis taxiverksamhet och hotellkedjor. De större fastighetsägarna är väl medvetna om riskerna med andrahandsuthyrning, problemen finns i första hand hos mindre aktörer och privatpersoner. Vi använder en brottsförebyggande arbetsmetod som vi kallar ”Bordello”. Hyresvärdar och fastighetsägare informeras när vi får veta att prostitution bedrivs i deras lokaler. De får då två månader på sig att se till att sexhandeln upphör. Sker inte detta kan hyresvärden/fastighetsägaren komma att åtalas för koppleri. Samtliga uthyrare har hittills agerat och vräkt hyresgästen. Det är alltså olagligt för både privatuthyrare och fastighetsägare att hyra ut bostäder där det bedrivs prostitution. Påföljden kan bli böter eller fängelse.”

Mats Paulsson, senior utredare, prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten

”Människohandel är ett växande problem i Sverige idag – det är den typ av grov organiserad brottslighet som omsätter mest pengar, tillsammans med handel med vapen och narkotika. Jämställdhetsmyndigheten arbetar med frågan på en strategisk och strukturell nivå, prevention är viktig. Den nya sexköpslagen är ett fantastiskt verktyg för att komma åt människohandel med sexuellt ändamål. Vårt jobb på Jämställdhetsmyndigheten är att lyfta lagen internationellt. Det här kräver diplomati – vissa länder är inte så mottagliga när det gäller Sveriges syn på prostitution. Men så länge sexhandeln genererar pengar kommer den att fortsätta. Kvinnorna upplever i många fall ett tryck från sin familj att prostituera sig, för att säkra släktens fortlevnad. ”

”Genom de 13 regionskoordinatorerna (vilka är anställda på socialtjänsten men som delfinansieras av Jämställdhetsmyndigheten), arbetar vi även operativt genom att erbjuda stöd till utsatta för människohandel. Vi erbjuder dem boende, läkarvård och samtal, samt att brottsoffren får möjligheten att ingå i IOM:s återvändandeprogram, som erbjuder stöd i olika former vid återvändandet till hemlandet.”

Petra Malmström, regionkoordinator Väst, social resursförvaltningen, Göteborgs Stad

”Det finns definitivt en koppling mellan andrahandsuthyrning och prostitution i form av lägenhetsbordeller, eller pop-up bordeller. Vi kommer nu att renodla vår roll – inom kort kommer vi att ha en regionkoordinator på heltid. När polisen genomför en insats så är deras uppgift att informera eventuella offer för människohandel om deras rättigheter. De utsatta kan få ett tillfälligt uppehållstillstånd på ett skyddat boende, samt vård och ekonomisk hjälp, om de är beredda att göra polisanmälan. Vill de inte medverka i en rättsprocess kan de ändå få skyddat boende och betänketid gällande medverkan, eller hjälp med ett tryggt återvändande. Vi har skrivit på en EU-konvention om att vi ska ta tillvara brottsoffrens rättigheter, det här är ett sätt att uppfylla vårt åtagande.”

 ”Vi regionkoordinatorer har åkt ut och besökt de prostituerade kvinnorna när de är tagna i förvar, men det är de få vi har fått en riktig kontakt med. De flesta av de förvarstagna vill bara åka hem till sitt ursprungsland, kvinnorna är ofta mycket rädda för myndigheterna. Vi hoppas kunna skapa ett arbetssätt i framtiden där vi kan vara med vid polisens insatser, då skulle vi få en större möjlighet att vinna kvinnornas förtroende direkt på plats – kanske kan vi då övertyga fler brottsoffer om att ta emot det stöd vi erbjuder.”

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.