Hem » Journalistisk granskning av försvinnandet av Olle Högbom ledde till nya polisförhör

Journalistisk granskning av försvinnandet av Olle Högbom ledde till nya polisförhör

Uppgifter som framkommit under Martin Ezpeletas granskning av försvinnandet av Olle Högbom ledde till nya förhör med de poliser som var delaktiga i arbetet i samband med försvinnandet. Inga av förhören har tyvärr kunnat ge ny information till utredningen.

Journalisten Martin Ezpeletas fleråriga granskning av försvinnandet av Olle Högbom gjorde att Martin kunde tipsa Polisen om personer som tidigare inte hörts i den utredning som genomfördes i samband med Olles försvinnande 1983. Flera av de personer som tipsen rörde är nu pensionerade poliser som inledningsvis var på plats i samband med försvinnandet. Polisens rutiner 1983 var inte desamma som idag. Idag skriver poliserna som åker på ärenden alltid en redogörelse av det arbete man gjort och därefter hålls ofta kompletterade förhör med utredare. Denna rutin hade man inte 1983. Då räckte det att poliserna lämnade en skriftlig redogörelse av sitt arbete vid exempelvis ett försvinnande. De förhör som nu hållit kunde även ha hållits 1983.

– Under de förhör som hållits med poliserna har det framkommit intressanta uppgifter men inga av dem har varit av sådan karaktär att de har kunnat påverka utredningen av försvinnandet, säger gruppchef för Grova brott, Josefin Perming Tengqvist.

På avdelningen Grova brott under Utredningssektionen jobbar man kontinuerligt med nya tips som kan kopplas till gamla ouppklarade fall. Inom Polisen benämns dessa fall som Kalla fall. När det inkommer ett tips om ett Kallt fall görs det direkt åtgärder om tipset verkar intressant. Under de senaste åren har man fått in tips som rör alla de Kalla fall som ligger på avdelningen och in några av fallen har tipsen kunnat leda  utredningarna framåt.

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus Västernorrland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *