Hoppa till innehåll
Hem » Bitcoin-bedrägerier fortsätter i region Nord

Bitcoin-bedrägerier fortsätter i region Nord

Har du eller någon närstående blivit uppringd med en förfrågan om att investera i kryptovaluta som exempelvis bitcoin? Var på din vakt och tänk säkert. Läs nedan om ett material som polisen tillsammans med samverkanspartners tagit fram riktat till äldre.

Polisen får fortsatt in anmälningar om investeringsbedrägerier där företrädesvis äldre personer lockas att investera i bitcoin och i samband med det får bedragarna tillgång till bankdosa eller andra personliga koder.

Det är vanligt att ens mailadress eller andra kontaktuppgifter lämnats på nätet i samband med andra kontakter och sedan blir uppringd av bedragarna. Den uppringda personen uppmanas först att investera mindre summor och kontaktas senare för att investera ännu mer. Ofta förekommer att den uppringda personen efter polisanmälan blir uppringd igen för att åter betala mera.

– När du gjort en polisanmälan så kan det hända att du blir kontaktad av bedragarna igen, som då säger att de hittat pengarna utomlands, men att det krävs en avgift för att få tillbaka dem och så blir man lurad igen, förklarar Mikael Arzing polisinspektör på regionala bedrägericentrum i region Nord.

Polisen har tillsammans med Brottsofferjouren Sverige, SPF Seniorerna, PRO Pensionärernas Riksorganisation och SKPF Pensionärerna tagit fram ett mötespaket för att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott.

Materialet ska användas vid möten, men kan också användas av anhöriga tillsammans med äldre för att lära sig att känna igen olika situationer där det finns risk att utsättas för ett bedrägeri.

Läs mer och ta del av mötespaketet här:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/aldre-och-funktionsnedsatta/forsok-inte-lura-mig/

Media hänvisas till:

Mikael Ahrtzing, polisinspektör bedrägericentrum region Nord

Tel: 11414

Tänk säkert, skydda din viktigaste information

  • Lämna aldrig ut dina koder eller kortuppgifter på begäran via mejl, telefon eller sms. Inte heller om den som kontaktar dig utger sig för att vara från banken.
  • Läs alltid noga de texter som visas i BankID-appen: Var loggar du in? Vad skriver du under?
  • Om du misstänker att du är utsatt för bedrägeri bör du spärra alla dina BankID, kontakta din bank och göra en polisanmälan.
  • Aktivera notifieringar för din BankID-app – på så sätt ser du om någon hämtar ett nytt BankID i ditt namn.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Västernorrland.