Hoppa till innehåll
Hem » Nu jobbar Polismyndigheten och Uppsala kommun tillsammans med grannsamverkan

Nu jobbar Polismyndigheten och Uppsala kommun tillsammans med grannsamverkan

Grannsamverkansskylt på dörr med glaspartier.

Bild: Johan Larsson

Polisen och Uppsala kommun drar nytta av varandras erfarenheter och kontakter i samarbetet med grannsamverkan. Under pandemin hålls mötena digitalt med hushållen vilket har visat sig vara en framgångsfaktor.

45 nya grannsamverkansgrupper har startats sedan pandemins början och från den 18 mars utbildas kontaktombud boende i villa och lägenhet i Uppsala kommun digitalt. Det har visat sig fungera väldigt bra och just nu finns 283 grannsamverkansgrupper både i och utanför Uppsala tätort.

– Vi ser att fler boende i lägenhet vill starta grannsamverkansgrupper. Nya grupper har startats bland annat i Gränby och Gottsunda. Det kan vara en effekt av att fler jobbar hemifrån och vill nätverka för att förbättra sin närmiljö, säger Ulrika Andersson, områdespolis och kontaktperson för grannsamverkan Uppsala.

– Det känns bra att vi tillsammans med de boende och polisen jobbar för ökad trygghet i kommunen. Grannsamverkan är en framgångsrik brottsförebyggande metod som ökar tryggheten för Uppsalaborna, säger Bo Hammerin, trygghetssamordnare på enheten för Trygghet, brottsförebyggande och säkerhet i Uppsala kommun.

Polisen i Sverige har arbetat sedan 1985 med grannsamverkan och i dagsläget är närmare 10 000 hushåll engagerade i Uppsala kommun.

Grannsamverkan i Uppsala är en metod som bygger på ett samarbete mellan de boende, polisen och nu även kommunen. Det handlar om att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet med syfte att minska brottsligheten och öka trivseln i bostadsområdet.

Läs mer om grannsamverkan på polisens webbplats

Läs mer på webbplatsen Samverkan mot brott

Är du och dina grannar intresserade av att engagera er i grannsamverkan? Skicka ett mejl till polisens brevlåda så kontaktar vi dig!
E-post: Grannsamverkan lokalpolisområde Uppsala/Knivsta

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Uppsala län.