Hem » 15 december 11:12, Trafikkontroll, Karlstad

15 december 11:12, Trafikkontroll, Karlstad

Nästan fyra av fem cyklister som kontrollerades i centrala Karlstad förra veckan hade såna brister på sina cyklar att de drog på sig dryga böter.

Det var trafikenheten hos Karlstadpolisen som under några kvällar kontrollerade passerande cyklister och resultatet blev minst sagt nedslående.

– Vi kontrollerade bortåt femhundra cyklister och av dem fick 354 böter av varierande slag berättar Mikael Blomberg på trafikenheten.

Residensstadens cyklister uppvisade extremt många brister. Främst handlade det om bristande belysning såväl fram som bak, men även bristande reflexer, signalanordning och bromsar.

Vid cykling i mörker ska man ha föreskriva ljusanordningar vilket innebär fungerande vitt ljus framåt och rött ljus bakåt.

– Väldigt många ”har tänkt köpa” eller ”har lamporna hemma” säger Blomberg.

Som cyklist är man ju extremt oskyddad och utsatt i händelse av en kollision med en bil eller andra cyklister. Vuxna måste ju inte bära hjälm men Blomberg hävdar att ett ökat hjälmanvändande skulle rädda många liv.

– Cyklister tror att de syns därför att de själva ser bilarna. Men bilarna har ju ljus, och har man då som cyklist inte det så syns man inte, i synnerhet inte i dessa dagar när det är mörkt mest hela tiden fortsätter han.
Och det kan bli dyrt. 500 kronor per förseelse är beloppen. 500 för avsaknad framlykta, 500 för saknad baklykta, 500 för avsaknad av ekerreflexer och så vidare. Saknar man fungerande bromsar blir det ännu dyrare. Ställer man till en olycka beroende på brister i cykelns utrustning är det dessutom fullt möjligt att bli dömd för vårdslöshet i trafik.

Frågor om insatsen kan besvaras av Mikael Blomberg på trafikenheten.

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus Värmland. Polis och SOS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *