Hoppa till innehåll
Hem » Nu är det klart – här ska det nya polishuset stå

Nu är det klart – här ska det nya polishuset stå

Västerås får ett helt nytt polishus. Byggnaden ska vara belägen vid korsningen Björnövägen/Kungsängsgatan och beräknas preliminärt vara klar till årsskiftet 2023/2024.

Polisen i Västerås har länge flaggat för att de nuvarande lokalerna inte räcker till. En projektgrupp har sedan början av 2017 arbetat med en förstudie gällande lokalfrågan i Västerås. Därför är det med glädje som vi nu kan meddela var det nya polishuset ska byggas.

– Polismyndigheten står inför en tillväxtfas. Inom de närmaste åren ska vi sedan 2016 bli 10. 000 fler, och även om vi ännu inte vet exakt hur många av dessa som kommer till polisområde Västmanland, står det klart att vi framöver kommer vara betydligt fler än idag. Det är förstås oerhört glädjande, för varje ny medarbetare behövs, inleder Robert Wallén, polisområdeschef Västmanland.

– Men det är samtidigt en utmaning, inte minst vad gäller lokalfrågan. Vi har under en ganska lång tid känt att vi vuxit ur de gamla lokalerna, och vi har försökt att hitta lösningar på detta. Bland annat om vi kan vara kvar på platsen och expandera, men de möjligheterna är begränsade. Därför är ett nytt polishus det bästa alternativet, och vi är glada över att ha hittat en ändamålsenlig placering, fortsätter Robert Wallén.

Platsen, som ligger inom stadsutvecklingsprojektet Mälarportens område, är central men ändå nära E18. Just närheten till stora trafikleder är positivt när det handlar om polisiär verksamhet med utryckningsfordon och stora geografiska områden. På aktuell adress har ett träningscenter just nu sin verksamhet, men den nuvarande lokalen kommer på sikt att rivas, för att istället ge plats åt ett nytt polishus. Fastighetsägarna har dialog med nuvarande hyresgäster om förändrade förutsättningar och ersättningslokaler. Även Västerås stad har en dialog med påverkade hyresgäster och fastighetsägare gällande möjligheter för verksamheterna i Mälarportsområdet eller på andra platser i staden.

– I arbetet med placeringen, har önskemålet från verksamheten varit tydligt att vi sett stora fördelar med en central placering i staden. Men även andra omständigheter har vägts in i bedömningen, som exempelvis vägnät och faktorer som kan påverka uttryckningsvägar, säger Robert Wallén.

Hela området runt det framtida polishuset kommer att utvecklas i samråd med Västerås stad och ska knytas ihop med nya resecentrum.

– Det är viktigt för Västerås att polisen får ett nytt polishus på en bra plats. Vi är glada att vi kunnat möjliggöra en bra placering, som skapar förutsättningar även för andra verksamheter. Vi är också glada att få en långsiktig aktör som etablerar sig i Mälarportsområdet, säger Anders Teljebäck (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Hur det nya polishuset kommer att se ut är för tidigt att säga, arbetet med utformningen kommer att påbörjas under våren 2020.

För frågor

Polismyndigheten
Robert Wallén, polisområdeschef Västmanland (finns tillgänglig eftermiddag, torsdag den 19/12) robert.wallen@polisen.se, 010-56 690 78

Västerås stad
Sanna Edling, projektchef Mälarporten, sanna.edling@vasteras.se, 021-39 10 57
Politiska frågor: Anders Teljebäck, KSO, anders.teljeback@vasteras.se, 021-39 00 00

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Västmanlands län.