Hoppa till innehåll
Hem » Nytt polishus byggs i Borlänge

Nytt polishus byggs i Borlänge

Varför behövs ett nytt polishus?

Polisen har växt ur polishuset på Wallingatan i Borlänge. Allt fler polisanställda behöver få plats så huset räcker inte till. Det finns också en rad olika krav som ställs på polishus idag som inte fanns när det befintliga polishuset byggdes. Sammantaget innebär detta att det bästa är att bygga ett nytt polishus.

Var ska polishuset ligga?

Det ska ligga på en tomt mellan Aquanova och Hagagymnasiet i Borlänge. Fastigheten heter Gymnasium 2.

Varför har polisen valt just den tomten?

Tomten är tillräckligt stor för att det nya huset ska få plats och läget är optimalt, mycket på grund av att man snabbt kommer ut på E16 vid utryckningar, och att det är tillgängligt för allmänheten. Tomten gör det också möjligt att utöka verksamheten på sikt om behov skulle uppstå.

Hur påverkar det nya polishuset omgivningen? Kommer de närmaste grannarna att bli störda av sirener?

Sirener ska bara användas när det behövs, vilket främst är för att varna andra trafikanter på vägen. Vid utryckningar som startar vid polishuset kan det hända att man behöver använda sirener och blåljus. Men i de flesta fall befinner sig patrullbilen redan ”ute på stan” vid en utryckning, så de som bor grannar med polishuset löper lika liten risk att störas av sirener som de flesta andra i Borlänge.

Vilken typ av verksamhet kommer att finnas i det nya polishuset?

Förutom utryckningsverksamhet, områdespolisverksamhet och utredningsverksamhet kommer det att finnas en reception för passhantering och andra ärenden. Det kommer precis som i det befintliga huset även att finnas en arrest. Polishuset blir en av huvudstationerna i Dalarna och kommer att inrymma verksamhet som hanterar många ärenden över hela Dalarnas yta. 

Polisen ska bygga nytt polishus även i Sälen. Hur påverkar detta bygget i Borlänge?

Inte alls. Polismyndigheten är i en expansiv fas där fler poliser ska utbildas och fler civil personal anställas. Fram till 2024 ska polisen bli cirka 38 000 anställda i hela Sverige. Självklart påverkar det polisen i Dalarna också, vilket är mycket positivt. Det ställer dock krav på att det måste finnas utrymme för medarbetarna, att det finns plats för nya fordon och så vidare. Därför bygger polisen nya polishus på flera ställen i länet ungefär samtidigt.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Dalarna.