Hoppa till innehåll
Hem » Polisen Andreas Grym belönas för sitt arbete med utsatta barn

Polisen Andreas Grym belönas för sitt arbete med utsatta barn

IT-brottsutredaren Andreas Grym har identifierat hundratals barn som utsatts för internetrelaterade sexuella övergrepp. Nu belönas han med det första Childhoodpriset.

– När du ser ångesten i blicken hos de barn, främst flickor, som blivit utsatta och skickat bilder på sig själva till gärningsmän – då är det inte svårt att motivera sig att bekämpa den här brottsligheten och klara upp fler fall så att inte gärningsmännen kan fortsätta, säger Andreas Grym.

Han arbetar vid it-brottscentrum i region Väst som bland annat har i uppdrag att identifiera utsatta barn och spåra misstänkta gärningsmän.

114 brottsoffer i stort groomingärende

2015 arbetade Andreas Grym med ett av de största groomingmålen i svensk historia, där en man från Ulricehamn blev dömd för att på nätet ha tagit kontakt i sexuellt syfte med 114 barn, en utredning som började med enbart två anmälningar.

”Andreas kämpar för att varje barn ska bli lyssnat till och tar alltid barnets perspektiv, trots att han bara möter dem på nätet. En sann hjälte och inspiratör som aldrig ger sig”, står det bland annat i motiveringen.

”Satsning på särskilt utsatta brottsoffer”

– Arbetet med att utreda nätbaserade övergrepp mot barn är svårt och påfrestande. Samtidigt är det viktigt att vi fortsätter satsningen på särskilt utsatta brottsoffer. Jag vill verkligen gratulera Andreas till priset. Både han och alla hans kolleger är värda att uppmärksammas, säger regionpolischef Klas Johansson i en kommentar.

Barnrättsorganisationen Childhood grundades för 20 år sedan av drottning Silvia och priset delades på måndagen ut av prinsessan Madeleine som också ingår i juryn.

Vill utveckla arbetet för att rädda fler

Förutom äran består prissumman av 50 000 kronor. Andreas Grym har ännu inte bestämt exakt hur prispengarna ska användas, men på något sätt vill han utveckla arbetet för att rädda fler brottsoffer.

– Priset innebär extra glöd att arbeta med brottsutsatta barn. Förhoppningsvis leder den här uppmärksamheten på sikt till att vi får ännu mer resurser, för behovet är stort, säger han.

Över 150 nominerade till priset

Andreas Grym och de två medfinalisterna – Maria Blomgren Rydell, teamledare på Barnahus Fyrbodal och Eva Thored, utredare av internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn och barnförhörsledare vid Polisen i Region Mitt – har valts ut av Childhoodprisets jury från över 150 nomineringar som kommit in från allmänheten under hösten.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.