Hoppa till innehåll
Hem » Fängelsestraff för telefonbedrägerier för miljonvärde

Fängelsestraff för telefonbedrägerier för miljonvärde

Tre personer dömdes under torsdagen av Malmö tingsrätt till fängelse för ett stort antal telefonbedrägerier mot äldre personer, s.k. vishing. Polisutredningen har omfattat miljonvärden som äldre lurats på.

Polisen har genomfört en omfattande förundersökning och utredningen har omfattat 20 fall av grovt bedrägeri samt 9 fall av försök till grovt bedrägeri. Bedragarna har lyckats lura de äldre drabbade personerna på sammanlagt cirka1.3 miljoner kronor.

Bedragarna har riktat in sig på äldre personer och ringt upp dem under förespegling att man ringer från Nordea om påstådda pågående uttag från de drabbades konton eller påstådda köp som man säger de drabbade gjort och förmått dem att logga in på sina internetbanker. När de drabbade personerna identifierat sig med mobilt bankID eller bank ID har bedragarna sedan överfört pengar från kontona. Bedrägerisamtalen har ringts från Malmötrakten.

De flesta brottsoffrena i denna utredning kommer från trakterna av Mölndal och Stockholm.

De som nu döms av Malmö tingsrätt är en 26-årig man från Malmö som döms till fängelse två år åtta månader för grovt bedrägeri vid 20 tillfällen samt försök till grovt bedrägeri vid 9 tillfällen.

En 23-årig kvinna från Bålsta döms också till fängelse i två år åtta månader för grovt bedrägeri vid 20 tillfällen samt försök till grovt bedrägeri vid 9 tillfällen samt ringa narkotikabrott.

En kvinna som är 20 år gammal från Helsingborg döms till fängelse i ett år tio månader för samma brottslighet som den 23-åriga kvinnan.

Polisen vill uppmana alla att inte logga in på sin Internetbank på uppmaning av någon annan eller lämna ut några koder på uppmaning av någon annan person.

Vishingbedragarna runt om i landet lurade äldre personer på sammanlagt cirka 9 miljoner kronor under september 2019.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Kronoberg.