Hoppa till innehåll
Hem » 104 fängelseår utdömda efter dödligt våld

104 fängelseår utdömda efter dödligt våld

Hittills har 104 fängelseår utdömts efter polisens utredningar av dödligt våld under 2020 i Västsverige. I de flesta fall av dödligt våld har misstänkta frihetsberövats. Under våren väntas åtal i ytterligare omfattande mordutredningar.

En kvinna i Göteborg misshandlas i maj 2020 till döds av sin make. Mannen döms till 16 års fängelse. En månad senare knivhuggs en man i Borås till döds i en lägenhet. Gärningspersonen döms till 16 års fängelse. En kvinna hugger en kollega till döds i Trollhättan och dömdes nyligen till 18 års fängelse.

Det är tre exempel på dödligt våld under 2020 som utretts av polisen i region Väst och som resulterat i fleråriga fängelsestraff. 

– Dödligt våld är alltid högt prioriterat för polisen. Engagemanget hos våra medarbetare och ständig metodutveckling har lett till genombrott med frihetsberövade i flertalet fall från 2020, säger Mats Bergström, tf. biträdande regionpolischef.

Knäckt krypteringsverktyg

I sju av sammanlagt 23 utredningar av dödligt våld har hittills 104 fängelseår utdömts. I tre fall har gärningspersonerna dömts till rättspsykiatrisk vård. I tre fall har de misstänkta friats från brottsmisstankar, varav en inte var straffmyndig. I ytterligare ett fall har brott inte kunnat styrkas. I ett fall häktades två misstänkta men släpptes. I övriga fall är brottsutredningarna pågående, alternativt väntas rättegång eller dom inom kort.

Efter att krypteringsverktyget Enchrochat knäcktes i början av 2020 har polisen tagit del av viktig bevisning, främst i de fall som har kopplingar till kriminella nätverksmiljöer. En av de mest omfattande mordutredningarna har pågått sedan en man sköts till döds i maj 2020 i Gamlestaden i Göteborg. I det fallet är 16 misstänkta häktade.

Polisen arbetar brett

–  Men de fall vi utrett av dödligt våld har skett i olika miljöer. Det handlar både om våld i nära relationer och om fall där de inblandade är obekanta med varandra sedan tidigare. Men också konfliktmiljöer i kriminella nätverk. Det visar vikten av att polisen arbetar brett mot såväl grov organiserad brottslighet som mot brott som riktar sig mot särskilt utsatta brottsoffer, säger Mats Bergström.

Polisen i Väst utreder även fyra fall av dödligt våld som inträffat i Västsverige under 2021 – i samtliga av dessa ärenden är misstänkta frihetsberövade.Genombrotten i utredningarna av dödligt våld är en av orsakerna till att trycket på häktesplatser i Västsverige ökat i år med som mest över 330 misstänkta i olika polisutredningar. Av dessa kan cirka hundra misstänkta personer kopplas till kriminella nätverk.

Utredningar av dödligt våld från 2020 där fängelsedomar meddelats

  • I maj anträffas en kvinna ihjälslagen i Göteborg. Hennes man döms för mord till 16 års fängelse.
  • I maj dödas en man i Göteborg i ett slagsmål. En bekant till offret döms för mord till 14 års fängelse.
  • En man knivhuggs i en lägenhet i Ulricehamn i maj. En döms för mord till 16 års fängelse, en för skyddande av brottsling till fängelse i 1 år och 3 månader.
  • I juni knivhuggs en man i en lägenhet i Borås. En person döms för mord till 16 års fängelse. Ytterligare två personer döms till 3 års fängelse vardera för medhjälp till grov misshandel samt medhjälp till vållande till annans död, grovt brott.
  • I juni huggs en man med yxa i huvudet under en midsommarfest i Varberg. Han avlider senare. En man döms till 8 års fängelse.
  • I augusti dödas en man vid ett bråk på Heden i Göteborg. En man döms för dråp till 9 års fängelse.
  • I september dödar en kvinna en arbetskamrat i Trollhättan. Kvinnan döms för mord till 18 års fängelse.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.