Hoppa till innehåll
Hem » Polisen söker volontärer i lokalpolisområde Umeå – informationsmöten vecka 45

Polisen söker volontärer i lokalpolisområde Umeå – informationsmöten vecka 45

Är du intresserad av att hjälpa polisen i det lokala brottsförebyggande arbetet och bidra till att öka tryggheten i samhället? Nu söker polisen volontärer i lokalpolisområde Umeå.

Festivaler, idrottsevenemang, trygghetsvandringar och informationskampanjer. Det är bara några av många exempel på uppdrag som polisens volontärer hjälper till i på de orter i landet där volontärverksamhet redan är etablerad.

– Polisen har sedan många år volontärer på många orter, men nu ska vi äntligen bygga upp en verksamhet i Västerbotten med start i lokalpolisområde Umeå, säger Ronny Adolfsson, ansvarig för konceptet i polisområde Västerbotten.

Målet med volontärerna är att polisens och frivilliga gemensamma engagemang ska mötas. Närmare kontakt mellan polis och medborgare i ett område kan bidra till ett tryggare samhälle med minskad brottslighet.

– Det är något man sett konkreta bevis för på de platser där volontärer finns i dag. Volontärerna är väldigt uppskattade, både hos medborgarna och poliserna. De tycker också själva att det är roligt och givande att hjälpa till och ser uppdraget som meningsfullt, berättar Ronny Adolfsson.

Volontärerna är inte anställda av polisen och har inga andra befogenheter än övriga medborgare. De hjälper till på sin fritid och är inte avlönade, men får uppskattning i andra former samt nödvändig utrustning för uppdraget.

– Volontärerna ersätter inte poliser på något vis. De ska inte ingripa eller agera mot brott. Vad de däremot ska bli är en viktig länk mellan medborgarna och polisen, säger Ronny Adolfsson.

Är du intresserad av att bli volontär?

Polisens volontärer införs nu i lokalpolisområde Umeå som innefattar Umeå kommun med kranskommunerna Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Vindeln och Vännäs. I ett första steg söks cirka 20-25 volontärer.

För att kunna bli volontär måste du ha fyllt 18 år och får inte förekomma i brottsregistret. Du måste också ha deltagit i ett informationsmöte (se nedan) för att få ansöka.

Efter urval, lämplighetsbedömning och rekryteringsprocess får du en kortare grundutbildning hos polisen.

Som volontär ska du ställa dig bakom en demokratisk värdegrund. Du får också skriva under en överenskommelse där det bland annat framgår att du omfattas av sekretess och tystnadsplikt.

Informationsmöten

Under vecka 45 bjuder lokalpolisområde Umeå in till två informationsmöten i Umeå Folkets hus.

Du som sedan vill ansöka om att bli volontär måste ha deltagit vid ett av dessa. Anledningen till detta krav är att vi vill att de som väljs ut till grundutbildning redan ska ha en grundläggande förståelse av vad uppdraget som volontär innebär.

Dag: Tisdag den 5 november samt onsdag den 6 november
Tid: Klockan 18.00
Plats: Umeå Folkets Hus
Ingen föranmälan krävs.

Vid frågor kontaktas Ronny Adolfsson på telefonnummer 010-568 25 41 eller via e-post ronny.adolfsson@polisen.se.

Relaterad sida

Polisens volontärer

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.