Hoppa till innehåll
Hem » Nya telefonbedrägerier i region Bergslagen

Nya telefonbedrägerier i region Bergslagen

Under torsdagen den 17 oktober fick polisen i Värmland in fyra ärenden som rör vishing eller telefonbedrägerier. Tre personer blev sammanlagt av med nästan 500 000 kronor.

I ett av ärendena stoppades bedrägeriförsöket av att den som blev uppringd blev misstänksam och lade på luren. Tyvärr lyckades bedrägeriförsöken i de tre andra ärendena och orsakade att tre personer blev av med sammanlagt 497 000 kronor. Det är tyvärr inte ovanligt att enskilda personer kan bli av med sina livs besparingar i sådana här typer av bedrägerier. De fyra målsägandena är samtliga födda 1940. Det finns anledning att tro att bedrägeriförsöken kommer att fortsätta i hela region Bergslagen (Dalarna, Värmland och Örebro län) under den kommande tiden. Polisen vill därför åter varna för denna typ av bedrägerier.

Vad är vishing (telefonbedrägerier)?

Bedrägerier via falska telefonsamtal ökar kraftigt och många förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank. Bedragare riktar ofta in sig på äldre personer och andra utsatta grupper.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
     

Mer information om telefonbedrägerier

Mediekontakt:

Linda Fransson, utredare på bedrägerigruppen i polisområde Värmland

010- 567 0589

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Värmland. Polis och SOS.