Hoppa till innehåll
Hem » Ny samarbetsmetod ska hjälpa unga från missbruk

Ny samarbetsmetod ska hjälpa unga från missbruk

Polisen och socialtjänsten i Tomelilla har under hösten provat en ny samarbetsmetod som hjälp för unga som riskerar att fastna i narkotikamissbruk.

Polisen och socialtjänsten i Tomelilla har startat ett gemensamt arbetssätt för att fånga upp och hjälpa ungdomar som riskerar att fastna i ett missbruk av narkotika. Missbruket kan sedan i sin tur kan leda vidare till såväl annan brottslighet som psykosociala problem.

– Vi har under 2019 fått in tips och information om att användningen av narkotika ökar bland ungdomar i Tomelilla och det förekommer ända ner i tolvårsåldern. Vi kände att det var viktigt att vi tillsammans tog tag i situationen och försökte göra något åt den, säger kommunpolis Anna Hagenkötter, som är initiativtagaren från polisens sida.

Arbetssättet innebär att två områdespoliser och en socialsekreterare eller motsvarande tillsammans oanmält åker hem till den unges hem och knackar på och förklarar att det finns en oro kring den unge. Tillsammans erbjuder sig polisen och socialsekreteraren att komma in och sitta ner och prata om situationen tillsammans med vårdnadshavarna och den unge själv.

– Det är viktigt att påpeka att det är frivilligt att släppa in oss och delta i samtalet. Vi tvingar ingen, utan det ska ses som en möjlighet och ett erbjudande, säger Anna Hagenkötter.

Ett antal hembesök har redan gjorts under hösten.

– De hembesök vi gjorde blev väldigt bra, alla släppte in oss och ungdomarna och föräldrarna bekräftade den information och oro som vi förmedlade. Vid alla besök skrevs sekretesslättnad på för att vi skulle kunna prata fritt och dela information mellan socialen och polisen. Alla hembesök resulterade i individuell plan för ungdomen och/eller familjen. I arbetsmetoden ingår också ett uppföljningsmöte med ungdomen och vårdnadshavare efter fyra veckor, för att se hur det gått efter hembesöket, berättar Anna Hagenkötter.

Vid något av hembesöken under hösten fick den unge lämna urinprov, då misstanke uppstod om ringa narkotikabrott.

– Vårt huvudsyfte med besöken är inte att kontrollera ifall ungdomen är påverkad, men om misstanke uppstår rapporterar vi misstänkt brott.

 Detta är en metod som polisen och socialtjänsten i Tomelilla nu arbetar för att implementera som permanent arbetsmetod. Arbetet ska ses som ett långsiktigt brottsförebyggande arbete i samverkan.

– Vår ambition är att genomföra en omgång med hembesök under vårterminen och en under höstterminen. Utöver hembesöken utför vi även sedvanliga orossamtal på polisstationen i Tomelilla. Detta innebär att barn och ungdomar tillsammans med vårdnadshavare blir kallade på möte då det finns indikationer på fel umgänge, tider, skolk, påbörjad rökning, alkoholdebut med mera, säger Anna Hagenkötter.

De ungdomar som är aktuella för den nya metoden är mellan 12 och 18 år och identifieras i polisens och kommunens respektive ordinarie arbete, till exempel via områdespoliser, ingripandepoliser samt fritidsgårdar och skolor.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne