Hoppa till innehåll
Hem » Fortsatt satsning på högtalare i Malmö – ska avbryta pågående brott

Fortsatt satsning på högtalare i Malmö – ska avbryta pågående brott

Satsningen på högtalarsystem på offentliga platser i Malmö fortsätter. Näst ut är Stortorget där högtalare har monterats upp för att bland annat kunna avbryta ordningsstörningar.

Malmöpolisen var i våras först ut i landet med att pröva högtalare på offentliga platser, då på Möllevångstorget. Sedan den 9 oktober i år är även tre högtalare på plats på Stortorget med syfte att bland annat kunna gå ut med skingringsorder i samband med ordningsstörning.

– Det kan exempelvis handla om händelser i samband med demonstrationer, torgmöten eller i andra situationer med risk för upplopp där vi behöver gå ut med en skingringsorder, säger Jacob Moberg, PA- och kameransvarig, lokalpolisområde Malmö Norr.

Via högtalarna kan polisen spela upp förinspelade meddelanden men högtalarna kan också bemannas av Malmöpolisens yttre befäl eller personal på Regionledningscentralen som via mikrofon kan prata ut fritextmeddelanden.

– Högtalarna ska ses som ett komplement till polisiär närvaro för att återställa ordningen på en plats. Den här satsningen bidrar till att medborgarna kan uttrycka sina åsikter på ett tryggt och säkert sätt vilket vidare även bidrar till ett tryggare Malmö, säger Jacob Moberg.

Ljudsystemet kommer att vara ett permanent inslag i Malmö och kommer att utökas över tid. Satsningen ska utvärderas av Nationella operativa avdelningen, Noa. Om allt faller väl ut kan metoden komma att spridas i övriga landet.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne