Hoppa till innehåll
Hem » ”Nya grupper agerar narkotikamålvakter”

”Nya grupper agerar narkotikamålvakter”

Enheten för Grova brott i Västmanland har den senaste tiden upplevt en ökning av fall med personer som agerar målvakter utan att egentligen veta vad de gör sig skyldiga till.

– Vi har sett flera liknande fall där relativt unga och ostraffade personer erbjuds några tusenlappar för att ta emot narkotika. Men de har ingen eller väldigt liten koll på vilken mängd eller typ av narkotika som de faktiskt hanterar, säger Johan Håvedal som är förundersökningsledare på Grova brott i Västmanland.

Ett fall handlar om en ung kvinna och en man som dömts för grov narkotikasmuggling.

Den 30 november 2018 upptäcker Tullverket ett paket innehållande cirka 9,6 kilo cannabisharts. Paketet är adresserat till en 22-årig kvinna hemmahörande i Västerås. Några dagar senare görs ytterligare en upptäckt av Tullverket, där ett liknande paket innehållande 9,4 kilo cannabisharts är adresserat till samma kvinna. Båda paketen skickades från Spanien och på försändelserna angavs att de innehöll ett marmorfat och en buddhastaty.

Efter upptäckten inleds en förundersökning gällande grov narkotikasmuggling och polisens enhet för Grova brott i Västmanland leder arbetet tillsammans med en åklagare. Ett omfattande arbete med informationsinhämtning påbörjas och bland annat säkras uppgifter kring ett mobiltelefonnummer som mottagit SMS om att ett av paketen anlänt till ett postombud. Uppgifterna leder polisen till en 27-årig man som misstänks vara inblandad narkotikasmugglingen.

– Vi hade i ett tidigt skede full koll på själva narkotikan och satsade resurser på att samla in mer bevis mot personerna som vi misstänkte var inblandade i brottet, säger Johan Håvedal.

Innehållet i ett av paketen byts ut och överlämnas till kvinnan som vid tillfället ger ett nervöst intryck. Därefter tar kvinnan kontakt med den 27-årige mannen som polisen varit på spåren sedan uppgifter kring ett mobiltelefonnummer inhämtades. Strax därefter grips kvinnan och senare också mannen för grov narkotikasmuggling.

– Vår bedömning under hela utredningen är att kvinnan och mannen inte har haft någon större insikt i narkotikahanteringens omfattning eller organisation. De har endast agerat målvakter som är en viktig del i smugglingen som bedrivs av kriminella nätverk.

Den 5 april dömdes kvinnan och mannen i tingsrätten mot sitt nekande till 3 år och 9 månaders fängelse för grov narkotikasmuggling. Ärendet överklagades till hovrätten som den 25 juni fastställde tingsrättens dom.

– Polisen behöver berätta om den här typen av ärenden för att uppmärksamma personer om vilka konsekvenserna kan bli om man agerar målvakt i ett narkotikaärende, avslutar Johan Håvedal.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Uppsala län.