Hem » Narkotika för 42 miljoner – fem män åtals idag

Narkotika för 42 miljoner – fem män åtals idag


  • Fyra män åtalas idag misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott synnerligen grov narkotikasmuggling. De greps i samband med att de förra sommaren transporterade narkotika till ett sammanlagt värde av 42 miljoner kronor.
    Fem män åtalas idag misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott synnerligen grov narkotikasmuggling. De greps i samband med att de förra sommaren transporterade narkotika till ett sammanlagt värde av 42 miljoner kronor. Bild: Polisen

  • En av väskorna med narkotikapreparat. Antalet missbrukardoser uppgår totalt till över 500 000.
    En av väskorna med narkotikapreparat. Antalet missbrukardoser uppgår totalt till över 500 000. Bild: Polisen

1/2

Fem män åtalas idag vid Göteborgs tingsrätt misstänka för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. De greps i samband med att de förra sommaren transporterade narkotika till ett sammanlagt värde av 42 miljoner kronor.

Den 3 juni rullar en polskregistrerad lätt lastbil från Holland och en följebil med destination Sverige in. När lastbilen dagen efter kommer till Göteborg möter två män bosatta i Göteborg upp på en bensinmack vid Bäckebol och tar emot en väska med ca 50 kilo amfetamin. Lastbilen och följebilen kör sedan vidare mot Stockholm, men blir stoppade av polisen utanför Göteborg. I lastbilen finns ytterligare totalt cirka 90 kilo av olika sorters narkotika som amfetamin, ecstasy, mdma och kokain.

Värde över 42 miljoner

– Detta är resultatet av ett bra spaningsarbete. Vi har haft ett väldigt bra material att arbeta med i utredningen, säger Johan Ekström på spaningssektionen vid polisområde Storgöteborg.

Det totala värdet på gatan för narkotikabeslaget är en bit över 42 miljoner kronor och antalet missbrukardoser uppgår till över 500 000.

– Detta är narkotika som annars hade hamnat på gatan och sannolikt bidragit till att finansiera den organiserade brottligheten i Göteborg, men också andra delar av landet. Pengar som kunde finansierat vapen och sprängmedel i gängkonflikter. Genom den här typen av insatser kan vi också bidra till att minska det grova våldet kopplat till narkotika, säger Johan Ekström.

Nu väcks åtal

Huvudmannen bakom narkotikahärvan finns i Holland. Han är häktad i sin utevaro. De två personerna som tog emot paketet är hemmahörande i Göteborg och åtalas nu synnerligen grovt narkotikabrott. De två som körde följebilen från Holland åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Chauffören till lastbilen, som uppger att han inte kände till lastens innehåll, åtalas för oaktsamhetsbrott.

Staffsatsen på synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling ligger vardera mellan 6-10 års fängelse.

Dela gärna detta inlägg:
Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *