Hoppa till innehåll
Hem » Polisen utreder flera fall av skjutningar i Västerås

Polisen utreder flera fall av skjutningar i Västerås

I år har sex personer skjutits i olika fall runtom i Västerås. Sedan 23 juni har fem av dessa skjutningar ägt rum. Polisen arbetar hårt med att utreda brotten och förhindra fler skjutningar.

– I fem av årets skjutningar misstänker vi att personerna har någon typ av samröre med kriminella. Det är en farlig miljö att befinna sig i och det visar inte minst den senaste tidens händelser, säger Kristina Holgersson, lokalpolisområdeschef i Västerås.

– Vi har ett fall där vi misstänker att personen blev skjuten med anledning av sin tjänsteutövning som ordningsvakt. Jag ser det som extremt allvarligt när man attackerar någon vars uppgift är att värna om rättssamhället, betonar Kristina Holgersson. 

Polisen har arbetat med att kartlägga kriminella individer i Västerås, ett arbete som bland annat har lett till att brott uppdagats och flera personer frihetsberövats.  

– Vi tycker att vi har en god överblick över vilka personer som befinner sig i den kriminella miljön och kan utföra den här typen av grova brott. Flera av dessa personer som tillhör samma gruppering är nu misstänka för grova brott och en del av dem sitter häktade.

– Att flera personer sitter frihetsberövade kan ha bidragit till att det är skakigt i den kriminella miljön. Exempelvis kan polisens beslag av pengar göra att en person blir skyldig kriminella pengar, det kan leda till att personen utsätts för någon form av våldsbrott. Andra motiv kan vara personliga konflikter eller att man vill visa vem som bestämmer. Därför finns det just nu en förhöjd risk för skjutningar som vi måste arbeta mot, säger Kristina Holgersson.

Trots att polisen upplever att de har en god överblick över den kriminella miljön, sitter endast en person anhållen för skjutningarna som har inträffat i år.

– Generellt sett är brott i den kriminella miljön svårare att utreda med anledning av att målsäganden mer sällan vill medverka eller ger oss väldigt lite information. Då är vi beroende av vittnesuppgifter eller annan information som kan leda utredningarna framåt, säger Kristina Holgersson.  

De senaste skjutningarna som har skett under en kort tidsperiod i Västerås kräver en större mängd resurser.  

– Den här typen av utredningar kräver mycket resurser samtidigt som vi har många andra viktiga brott att utreda. Både polisområdet och regionen har hjälpt till med resurser, men de har också ett ansträngt läge med flera grova brott.

– Vi gör det bästa vi kan för att utreda den här typen av allvarliga brott och genomför alltid en mängd utredningsåtgärder. Målet är att lagföra den eller de som har begått brott, men når vi inte hela vägen fram kan mycket av informationen ändå användas i vårt underrättelsebaserade arbete, säger Kristina Holgersson.

För att få stopp på skjutningarna i Västerås måste polisen samverka med andra aktörer.

– Enbart polisens insatser är inte lösningen på problemet. Vi måste samverka med myndigheter, politiker och lokalsamhället för att minska antalet grova brott. En åtgärd är att vi tillsammans fångar upp unga individer som är på väg in i kriminalitet, avslutar Kristina Holgersson.

Sex fall av skjutningar 2019

30 april
Man skjuten i underkroppen när han befann på en bilverkstad på Ånghammargatan i Västerås. Förundersökning gällande försök till mord pågår. Ingen frihetsberövad.

23 juni
Man skjuten i överkroppen när han befann sig utomhus på Drottninggatan i Västerås. Förundersökning gällande försök till mord pågår. Ingen frihetsberövad.

25 juni
Man skjuten i underkroppen när han befann sig i en bil på Anemonvägen i Västerås. Förundersökning gällande försök till mord pågår. Ingen frihetsberövad.

12 juli
Man skjuten i underkroppen när han besöker en spelbutik i Vallby Centrum. Förundersökning gällande försök till mord pågår. Ingen frihetsberövad.

6 augusti
Man skjuten i underkoppen när han befann sig på Benvägen i Västerås. Förundersökning gällande synnerligen grov misshandel pågår. En man anhållen.

7 augusti
Man skjuten i under- och överkroppen när han befann sig utomhus på Kuskgatan i Västerås. Förundersökning gällande försök till mord pågår. Ingen frihetsberövad.

Samtliga utredningar pågår och polisen arbetar med flera intressanta uppslag.

Har du information om någon av händelserna? En uppgift som du bedömer som ointressant kan för utredningen vara värdefull och polisen är högst angelägna om att få in all typ av information. Tips och iakttagelser lämnas via 114 14 eller www.polisen.se. 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Västmanlands län.