Hoppa till innehåll
Hem » Kvinna åtalas för att försökt förgifta sambo

Kvinna åtalas för att försökt förgifta sambo

Mannen föll ihop i kraftiga smärtor och kramper efter att ha druckit en vätska som hans sambo gett honom. Håranalyser visade att han hade fått i sig en syntetisk nätdrog. Nu åtalas sambon för mordförsök.

Mannen som är hemmahörande i Göteborg, blev akut sjuk i hemmet den 8 mars 2018 och fick hämtas i ambulans. Tillståndet var livshotande och mannen fick intensivvård på sjukhus.

De medicinska undersökningarna gav inget svar på vad som orsakat sjukdomstillståndet. Men mannen var övertygad om att han blivit förgiftad och att det var den 44-åriga sambon som låg bakom. Strax innan han föll ihop hade han druckit en illasmakande vätska som sambon hävdade var koleravaccin.

– När vi började utreda ärendet hade vi inga medicinska provresultat som styrkte att mannen blivit förgiftad. De prover som tagits när han kom till akuten hade förstörts och man hittade inga främmande ämnen i kroppen vid de nya undersökningar som vi lät genomföra, säger Lena Samuelsson, utredare vid sektionen för grova brott i Storgöteborg.

Spår av nätdrog i håret

Polisens utredare tog kontakt med en medicinsk expert på förgiftningar för att komma vidare i utredningen. Det resulterade i att hårprov från mannen lämnades på analys för att undersöka om det fanns spår av ämnen som kunde vara aktuella utifrån mannens symtom.

– Vi fick då träff på att det fanns spår i håret av nätdrogen 3-fluoroetamfetamin (3-FEA). Det är en psykoaktiv substans som numera är klassad som narkotika. Analysbeskedet blev ett genombrott i utredningen, förklarar Lena Samuelsson.

Kvinnan har suttit häktad sedan i maj 2019 på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. I hennes dator och telefon har polisen hittat digitala spår som visar att nätdrogen 3-FEA har beställts i mannens namn. Försändelserna har betalats och hämtats ut i februari 2018.

Förfalskade namnteckning

Den misstänkta kvinnan åtalas även för ekonomisk brottslighet. Hon ska ha gjort sig skyldig till urkundsförfalskning i ett försök att göra sig till förmånstagare för mannens försäkringar. Kvinnan ska även ha skaffat kreditkort i mannens namn som hon sedan har använt för egen konsumtion.

I förhör har mannen uppgett att kvinnan skött deras gemensamma ekonomi och ansvarat för att betala parets räkningar. Men några räkningar blev inte betalda. Istället uppdagades att mannen hade ett stort antal okända skulder till Kronofogdemyndigheten, bland annat för obetalda hyror. Veckan innan mannen insjuknade konfronterade han sambon med de ekonomiska uppgifterna.

Kvinnan åtalas också för urkundsförfalsking och förskingring i samband med en bouppteckning gällande hennes tidigare sambo som avled 2016.

Den 44-åriga kvinnan förnekar brott. Rättegången inleds den 10 september i Göteborgs tingsrätt.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.