Hoppa till innehåll
Hem » Duo åtalas för mord på man som försvann 2016

Duo åtalas för mord på man som försvann 2016

Den 31-årige göteborgaren försvann spårlöst i september 2016. Knappt ett år senare fick polisen ett tips om att han mördats och styckats i en lägenhet. Nu åtalas två män för mord.

På förmiddagen den 12 september 2016 sa Ali Reza till sin dotter att han skulle gå och köpa cigaretter. Men han kom aldrig tillbaka till lägenheten i Kortedala där hans minderåriga dotter lämnats ensam. Istället kopplades hans mobil upp mot en mast i Vidkärr i östra Göteborg, en halvtimma efter att han lämnat lägenheten.

Detaljerat tips om styckmord

Omständigheter kring hans försvinnande ledde till att polisen inledde en förundersökning om mord. Men trots en omfattande kartläggning av mannens förehavanden och bekantskapskrets skulle det dröja nästan ett år innan polisen fick ett genombrott i utredningen.

– I augusti 2017 fick vi in ett mycket detaljerat tips om att Ali Reza skulle ha mördats i en specifik lägenhet och att kroppen hade styckats. Tipsaren uppgav att det varit två gärningsmän och namngav en av dem – en 39-årig man, säger Sofie Konkell, utredare vid polisens grova brottsektion i Storgöteborg.

Rekonstruktion av brottsplatsen

Enligt tipset var brottsplatsen 39-åringens bostad i Vidkärr. Men han hade flyttat därifrån, lägenheten hade sålts och nya boende hade flyttat in. Efter att polisens specialsökhund markerat spår av en avliden människa i den utpekade lägenheten genomfördes en omfattande teknisk undersökning. Den visade att det fanns en stor mängd blodstänk från Ali Reza på väggar, golv och tak i vardagsrummet. På vissa ytor hade spåren tvättats med rengöringsmedel. 

– Vi har genomfört en mängd olika forensiska undersökningar för att styrka händelseförloppet. För att visualisera resultaten har vi byggt upp en rekonstruktion av brottsplatsen i polishuset. Den kommer vi att förevisa under rättegången, berättar Sofie Konkell.

Två män misstänks

I november 2018 greps 39-åringen strax efter att han återvänt till Sverige efter en längre utlandsvistelse. Vid en husrannsakan bland hans tillhörigheter hittades en möbel och träningsredskap med blod och vävnadsrester från Ali Reza. Ett kvitto visade att han köpt två flaskor Klorin några timmar efter försvinnandet.

I juli 2019 häktades en 36-årig medgärningsman. Enligt telefonanalyser hade han kontakt med Ali Reza vid ett flertal tillfällen samma dag han försvann. Det sista samtalet mellan dem kopplades upp mot masten i Vidkärr.

Ingen kropp har hittats

Flera personer vittnar i förhör om att 39-åringen berättat för dem hur mordet har gått till och vem som varit medgärningsman. Ali Rezas kropp har inte hittats trots att polisen genomfört flera sökningar bland annat i vattendrag och på eldningsplatser. 

Rättegången startar den 8 oktober i Göteborgs tingsrätt.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.