Hoppa till innehåll
Hem » Se till att vara fjällsäker i sommar

Se till att vara fjällsäker i sommar

Fjäll

Det är viktigt att planera sin fjällvandring för en säker semester. Bild: Lars Hedelin

Fjällvandring är ett populärt semesternöje. Förbered din vandring så att du kan njuta av din semester så säkert som möjligt. Anpassa tur och utrustning efter väder och terräng, lämna färdmeddelande och ta med karta och kompass.

Planerar du att fjällvandra finns det några saker som är bra att tänka på:

Förbered din vandring så att du kan njuta av din semester så säkert som möjligt. Det är viktigt att ta reda på vilka förhållanden som gäller på den plats som du tänker besöka.

När du planerar för en fjällvandring behöver också du ta hänsyn till att det bör finnas både utrymme i tid för att vila och utrustning i form av mat och dryck för att fylla på energin.

Anpassa tur och utrustning efter väder och terräng, lämna färdmeddelande och ta med karta och kompass.

Tänk på att förvara elektronik med batterier nära kroppen. Mobiltelefoner kan plötsligt sakna täckning eller sluta fungera av till exempel kylan och göra dig okontaktbar.

Håll dig om möjligt uppdaterad på vädret. Märker du att det blir ett väderomslag är det bättre att du vänder tillbaka. Prata med lokalbefolkningen om vilka områden du ska undvika och använd de loggböcker som finns i de olika stugorna.

Fjällräddning

Polisen ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har de Fjällräddningen. Fjällräddare kallas ut när det föreligger fara för liv och hälsa. Det innebär att om du blir nödställd och i behov av akut hjälp så kan en fjällräddning vara aktuell. Vid påkallande av hjälp när det inte föreligger fara för liv eller hälsa kan du själv få betala kostnaden för eventuell hjälp av transport.

Om du behöver akut hjälp vid en skada eller sjukdom, kontakta polisen genom att ringa 112 och är det inte är akut kan du nå polisen på telefon 114 14.

På Fjällsäkerhetsrådets webbplats hittar du mer information och praktiska tips för en trygg vandring. http://www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/praktiska-tips-for-en-tryggare-fjallvistelse/

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.