Hoppa till innehåll
Hem » Sommaren kommer senare i fjällen

Sommaren kommer senare i fjällen

Fjäll

Bild: Lars Hedelin

Långt in i juli kan det vara både höga vattenflöden och snö i fjällen. Var varsam och håll dig uppdaterad på vilka väderförhållanden som råder där du tänker dig att vistas.

Det är viktigt att ta reda på vilka förhållanden som gäller på den plats som du tänker besöka. Det är även viktigt att visa respekt för de väderomslag som snabbt kan ske och att inte ge sig ut i dåligt väder utan hellre vänta kvar tills vädret blir bättre. På många håll kan det vara både höga vattenflöden eller snö/ snöstorm.

I Norrbotten har den senaste tiden två olyckor inträffat där höga flöden av vatten i kombination med hård blåst gjort att människor har förolyckats. Fortfarande pågår eftersök av en person som ännu saknas.

Fjällsäker

Förbered din vandring så att du kan njuta av din semester så säkert som möjligt. Anpassa tur och utrustning efter väder och terräng, lämna färdmeddelande och ta med karta och kompass.

Tänk på att förvara elektronik med batterier nära kroppen. Mobiltelefoner kan plötsligt sakna täckning eller sluta fungera av till exempel kylan och göra dig okontaktbar.

Håll dig om möjligt uppdaterad på vädret. Märker du att det blir ett väderomslag är det bättre att du vänder tillbaka. Prata med lokalbefolkningen om vilka områden du ska undvika och använd de loggböcker som finns i de olika stugorna.

Fjällräddare

Polisen ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har de Fjällräddningen som bygger på insatser från frivilliga som utbildas och utrustas av polisen. Fjällräddarna samarbetar med flera myndigheter och organisationer, till exempel Försvaret, Naturvårdsverket och Fjällsäkerhetsrådet. Bland fjällräddarna finns många olika specialkompetenser exempelvis alpin kompetens, specialutbildade hundar och kunskap om eftersök i grottor.

Fjällräddare kallas ut när det föreligger fara för liv och hälsa. Det innebär att om du blir nödställd och i behov av akut hjälp så kan en fjällräddning vara aktuell. När du planerar för en fjällvandring behöver du ta hänsyn till att det bör finnas både utrymme i tid för att vila och utrustning i form av mat och dryck för att fylla på energin för att du ska kunna fullfölja din vandring så njutbart som möjligt. Vid påkallande av hjälp när det inte föreligger fara för liv eller hälsa kan du själv få betala kostnaden för eventuell hjälp av transport.

Om du behöver akut hjälp vid en skada eller sjukdom, kontakta polisen genom att ringa 112 och är det inte är akut kan du nå polisen på telefon 114 14.

SMHI fjällväder
Fjällsäkerhetsrådet
Fjällräddare

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.