Hoppa till innehåll
Hem » Malmös polismästare uppmärksammar malmöbor med civilkurage

Malmös polismästare uppmärksammar malmöbor med civilkurage


  • Malmöbor
    Från vänster: polismästare Stefan Sintéus, Kenza Sifoun och Sture Riis. Bild: Polisen

  • Deltagarna samlade
    Från vänster: polismästare Stefan Sintéus, Kenza Sifoun, Sture Riis och biträdande polismästare Mattias Sigfridsson. Bild: Polisen

  • Plaketten
    Bild: Polisen

1/3

Malmös polismästare Stefan Sintéus uppmärksammade malmöborna Kenza Sifoun och Sture Riis som på olika sätt bidragit till Malmös trygghet genom sina goda och modiga ingripanden vid två olika händelser som skett i Malmö under 2018.

Den 5 juni bjöds Kenza och Sture in till Rättscentrum i Malmö för att få beröm av Stefan Sintéus och för att berätta om sina insatser. Stefan delade ut plakett med polisemblem och blommor samt utbringar en skål i alkoholfritt bubbel för de båda. Med vid tillfället var även Malmös biträdande polismästare Mattias Sigfridsson med flera.

Händelserna som står i centrum rör ett ärende där en äldre kvinna rånas på handväskan av två yngre män. Kenza som är fritidspedagog på Augustenborgsskolan och känd som en ärlig och handlingskraftig person, ser själva händelsen. Hon bestämmer sig för att cykla ikapp de båda ynglingarna. Väl framme vid dem tar hon resolut tag i handväskan och lyckas på så sätt få tag i den. Därefter cyklar hon tillbaka till kvinnan och överräcker väskan till henne. Kenza kontaktar sedan polisen som rycker ut till platsen. De båda ynglingarna känner Kenza till sedan tidigare, så hon kan peka ut dem för polisen som griper och för upp dem som misstänkta i ärendet.

Den andra händelsen rör ett ärende där en kvinna som är på besök i Sverige med sin husbil får hjärtstopp. En väninna till kvinnan slår larm om händelsen till personal i kiosken som finns i området där händelsen sker. Sture som är 17 år vid tillfället och arbetar i kiosken agerar snabbt. Han tar med sig hjärtstartaren som finns i kiosken och springer till husbilen där kvinnan med hjärtstopp befinner sig och påbörjar HLR. Ytterligare en person ansluter och medverkar vid upplivningsförsöket. De ringer också 112. Sture fortsätter med HLR tills de inser att inget mer går att göra för att rädda livet på kvinnan som tyvärr avlider på platsen.

– I dagens samhälle är civilkurage och allmänhet som ingriper när det behövs något som inte kan tas för givet. De medborgare som vågar visa ett civilkurage som i exemplen ovan, ska veta vilket fantastiskt jobb och ingripande de gjort. Det är därför som jag vill uppmärksamma Kenza och Sture för deras rådighet, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

Om rådigt ingripande

Varje år uppmärksammar polisområde Malmö medborgare som på något sätt ingriper i en svår situation, till exempel för att rädda liv, förhindra ett brott eller aktivt medverkar till att en misstänkt gärningsman kan gripas. Detta uppmärksammar polisområde Malmö genom att bjuda in de aktuella personerna till polishuset och där Malmös polismästare tackar för insatsen samt för att de har bidragit i det viktiga arbetet med att öka tryggheten i Malmö.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne