Hoppa till innehåll
Hem » En tydlig satsning mot den grova och organiserade brottsligheten i Gottsunda

En tydlig satsning mot den grova och organiserade brottsligheten i Gottsunda

Polismyndigheten region Mitt bjöd idag in till presskonferens tillsammans med Uppsala kommun och Brottsförebyggande rådet och presenterade starten på ett utvecklat och kvalificerat samarbete om sex år i det särskilt utsatta området Gottsunda.

Genom ett långsiktigt uthålligt arbete är målet att komma tillrätta med brottsligheten och de sociala problemen i stadsdelen Gottsunda. Polisen och kommunen ska intensifiera samarbetet och har identifierat sex konkreta mål som satsningen fokuserar på. Det är en både långsiktig och strukturerad satsning som vilar på ett kunskapsbaserat metodstöd med stöd av Brå.

– Polisen i region Mitt satsar nu med stöd av Brå än mer offensivt i Gottsunda tillsammans med Uppsala kommun. Om kriminaliteten ska minska på ett långsiktigt och hållbart sätt krävs inte bara förstärkta polisiära resurser utan att många sociala problem måste dras upp med rötterna. Förutom skjutningarna måste penningtvätt, vapenbrott, bidragsbedrägerier, svarta hyreskontrakt, narkotika, utpressning och andra grova brott stävjas. Inte minst för alla hederliga människor som bor i Gottsunda. Om fem år hoppas jag att vi står här och berättar att vi har stoppat utvecklingen av den grova och organiserade brottsligheten i Gottsunda, säger Carin Götblad, regionpolischef.

– Gottsunda ska bort från polisens lista över särskilt utsatta områden och Uppsala ska vara en trygg kommun att bo och leva i. För att lyckas måste vi knäcka de kriminella gängen. Därför växlar vi nu upp arbetet mot kriminaliteten och fördjupar samarbetet mellan kommunen och polisen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Gemensam satsning Gottsunda/Valsätra
Polisen och Uppsala kommun har enats om en strategisk långsiktig satsning som kommer att pågå 2019-2024 mot den grova och organiserade brottsligheten i ett
särskilt utsatt område med sex tydliga målområden:
• Minska antalet skjutningar
• Öka tryggheten för boende på Bandstolsvägen
• Öka tryggheten i Gottsunda centrum
• Nolltolerans mot narkotikaförsäljning
• Nolltolerans mot svarta hyreskontrakt
• Minska rekryteringen till kriminalitet

Kontaktinformation
Polismyndigheten:
Carin Götblad, regionpolischef
via kommunikationschef Johan Kockum, tel 070-895 20 37

Uppsala kommun:
Erik Pelling, Kommunstyrelsens ordförande
Tel 018-727 13 18

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Gävleborgs län.