Hoppa till innehåll
Hem » Efter explosionen i Linköping – polisen vill få in dina tips och iakttagelser

Efter explosionen i Linköping – polisen vill få in dina tips och iakttagelser

Det finns ännu ingen gripen eller misstänkt efter explosionen i centrala Linköping den 7 juni. Polisen efterlyser nu tips om iakttagelser i närheten av Braskens bro, det har förekommit uppgifter om en detonation i Stångån den 5 juni vid 18-tiden.

Med anledning av explosionen i Linköping önskar polisen komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser i närheten av Braskens bro och Stångån den 5 juni vid 18-tiden. Det har förekommit uppgifter om en detonation i Stångån vid den tiden. Har du sett eller hört något? Kontakta polisen på telefon 114 14 eller använd polisens tipsformulär på webben.

Det inre spaningsarbetet i utredningen fortsätter med hög intensitet och vi har hållit mer än 300 förhör hittills. En mängd tips har kommit in till polisen, som värderas och följs upp.

–Vi arbetar med flera spår samtidigt. Vi har fått in många tips om lådcykeln, vilket vi är tacksamma för, säger John Skoog, spaningsledare i utredningen.

Bombskyddets tekniker var klara med sitt arbete under lördagen. Vissa kriminaltekniska undersökningen pågår fortfarande. Flera föremål har tagits i beslag och skickats till nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys. Vad det är för föremål kan polisen i nuläget inte kommentera.

–Vi misstänker att sprängingen skett vid cykelförrådet. Vi vet ännu inte vilken typ av sprängmedel som använts. Vi avvaktar analysbesked från NFC, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott på polisen i Linköping.

Sent på söndagskväll den 9 juni fick polisen tips om ett misstänkt farligt föremål i Tannefors i Linköping. Området spärrades av, nationella bombskyddsgruppen kallades in och vi kontrollerade föremålet och kunde avskriva det som ofarligt.

– Föremålet var troligtvis tänkt att likna en sprängladdning och framkalla oro. Brottet rubriceras därför som grovt olaga hot, vilket är ett allvarligt brott med fängelse i straffskalan. Kriminaltekniker har varit på platsen och säkrat spår, säger Daniel Axelsson.

Tips önskas om lådcykel

Polisen önskar komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser av en cykel med en låda framtill i området runt Hamngatan/Ådalagatan, och anslutande kvarter, tiden före brottet. Dels under fredagsmorgonen, men även tidigare än så. Den som har information om detta bör ringa 114 14 eller använda polisens tipsformulär på webben.

Läs tidigare information om explosionen här

9 juni: Uppdatering om explosionen i centrala Linköping

Detta har hänt:

Fredag 7 juni klockan 09.02 larmades polisen till Hamngatan i Linköping med anledning av en kraftig explosion. Flera polispatruller beordrades direkt till platsen. Flera kvarter runt explosionsplatsen har spärrats av.

Explosionen har skett nära ett flerfamiljshus. Flera byggnader har skadats och rutor har krossats. Ett fåtal personer fick föras till sjukhus.  

En förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse har inletts och polisens bombskydd beordrades till platsen.

–Vi var snabb på plats och kunde skapa oss en lägesbild. Vi har nu förstärkt bemanning för att skapa trygghet i Linköping, säger Anna Lindqvist, lokalpolisområdeschef i Linköping.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.