Hoppa till innehåll
Hem » Kraftig explosion i centrala Linköping

Kraftig explosion i centrala Linköping

Det finns i nuläget ingen gripen eller misstänkt. Polisen har övergått från en akut initial fas till en utredningsfas. Det inre spaningsarbetet fortsätter med hög intensitet.

En mängd tips har kommit in till polisen, som värderas och följs upp. Polisen har hållit förhör med merparten av de personer som bor i de aktuella fastigheterna. De som inte har hörts kan komma att kontaktas av polisen.

Bombskyddets tekniker var klara med sitt arbete under lördagen. Den kriminaltekniska undersökningen av platsen är ännu inte klar. Flera föremål har tagits i beslag och skickats till nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys. Vad det är för föremål kan polisen i nuläget inte kommentera.

Avspärrningen begränsas nu av betongbarriärer och stängsel, och bevakas av väktare. Därmed har de poliser som har haft till uppdrag att bevaka den avspärrade platsen kunnat frigöras för andra uppdrag.

Under lördagen satte polisen samman en utredningsgrupp enligt PUG, polisens metodstöd för utredning av grova brott, tillsammans med medarbetare från nationella operativa avdelningen, Noa. Ärenden leds av polisen i Linköping.

Det intensiva utredningsarbetet fortsätter. Om det framkommer uppgifter att förmedla kring explosionen i Linköping kommer det att publiceras på polisens webbplats.

Polisen har fått ett stort antal tips som värderas och följs upp, men vill gärna få fler tips. Den som har information bör ringa 114 14 eller tipsa via polisen.se.

Polisen önskar komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser av en specifik typ av cykel i området runt Hamngatan/Ådalagatan i Linköping, och anslutande kvarter, tiden före brottet. Dels under fredagsmorgonen, men även tidigare än så.

Det gäller en cykel med en låda framtill. Se exempelbild här.

Texten uppdaterad 9 juni klockan 15.20.

Detta har hänt:

Fredag 7 juni klockan 09.02 larmades polisen till Hamngatan i Linköping med anledning av en kraftig explosion. Flera polispatruller beordrades direkt till platsen. Flera kvarter runt explosionsplatsen har spärrats av.

Explosionen har skett nära ett flerfamiljshus. Flera byggnader har skadats och rutor har krossats. Ett fåtal personer fick föras till sjukhus.  

En förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse har inletts och polisens bombskydd beordrades till platsen.

–Vi var snabb på plats och kunde skapa oss en lägesbild. Vi har nu förstärkt bemanning för att skapa trygghet i Linköping, säger Anna Lindqvist, lokalpolisområdeschef i Linköping.

Extra utredningsresurser från nationella operativa avdelningen, Noa, har kallats in. Informationsinsamlingen pågår.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.