Hoppa till innehåll
Hem » Rättegång mot internationell liga som begått brott mot äldre

Rättegång mot internationell liga som begått brott mot äldre

Två gärningsmän lurar av en äldre handikappad man sitt bankkort vid en bankomat.

Två gärningsmän lurar av en äldre handikappad man sitt kort. Den ene mannen tar upp en sedel från marken och lämnar över till offret. samtidigt tar den andre gärningsmannen ut offrets kort ur bankomaten och ersätter det med ett annat.

Nu har rättegången i Alingsås tingsrätt mot en person i en internationell liga som begått brott mot äldre börjat.

Ligan har hos polisens haft arbetsnamnet ”Kortbytarna”. Brotten har utretts av polisens särskilda utredningsgrupp mot äldre (CIRCA).

Brotten sträcker sig tillbaka till 2014 med brott både i västra Sverige och Stockholm och åtalet omfattar 21 äldre målsägare. Tillvägagångsättet har varit att kika över axeln på äldre personer som står vid bankomater för att på så sätt se vilken pinkod som används.

– Den misstänkte har distraherat offret genom att låtsas att offret tappat en sedel. Brottet går till så att gärningsmannen tar upp sedeln från marken, går fram med sedeln till det äldre offret som nyss tagit ut pengar från bankomaten.  Under samtalet stjäl en annan gärningsman kortet ur bankomaten och ersätter det med ett annat kort. Därefter kan tjuven snabbt tömma offrets konto eftersom tjuven redan har sett vilken pinkod som använts, säger Håkan Carlsson, gruppchef på CIRCA.

Personen som nu åtalas har varit internationellt efterlyst, greps i England och utlämnades till Sverige.
– Åtalet visar att personer som begår brott mot våra äldre inte kan räkna med att klara sig undan, trots att brotten begicks för många år sedan och att man lämnat landet. Det ska vara förenat med stor risk för straff om man kommer till Sverige för att begå brott. Och blir man dömd så ökar risken att åka fast om man kommer hit igen för att begå nya brott, säger Håkan Carlsson.

Fakta CIRCA

Gruppens uppdrag är att nationellt kartlägga, samordna och utreda seriebrott som begås mot personer som är äldre än 65 år. I uppdraget ingår också att verka som utrednings- och verksamhetsstöd, metodutveckla och arbeta brottsförebyggande. Gruppen består av en gruppchef och tolv medarbetare som är placerade i Göteborg och Vårgårda.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.