Hem » Häktad man misstänks för 13 bedrägerier mot äldre

Häktad man misstänks för 13 bedrägerier mot äldre

Tisdagen den 20 juli grep Farstapolisen en man som nu misstänks för 13 bedrägerier mot äldre. Mannen har sökt upp äldre personer i deras hem för att låtsas kontrollera deras dammsugare ur brandsynpunkt.

Mannen som nu är häktad har bland annat påstått att de utsatta äldre personerna behöver byta dammsugarens filter för att den inte ska börja brinna. Han har erbjudit sin hjälp och samtidigt kommit över deras värdesaker. Vid betalning av det påstådda nya dammsugarfiltret eller reparationen har mannen fått deras bankkort och kod för att hämta ut pengar varvid han tömt deras konton på pengar. Mannen har även i flera fall fått betalt via Swish men även fått kontant betalning från några av de utsatta.

– Vi har haft ett bra utredningsarbete och har via iakttagelser från de utsatta lyckats koppla brotten till mannen som nu sitter häktad. Vi har anledning att tro att flera personer blivit utsatta och vädjar till dem att kontakta polisen för att göra en anmälan. Bedragare riktar ofta in sig på äldre ensamboende personer. Det är viktigt att vara vaksam, säger Joacim Karlström, förundersökningsledare vid polisen i Farsta. 

Skydda dig mot bedrägeri i hemmet

  • Tveka aldrig att stänga dörren eller lägga på luren om du känner oro.
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem innan du fått kontrollera att personen verkligen företräder det bolag som den uppger sig komma ifrån. Du kan alltid be personen komma tillbaka. Om personen sagt sig komma från till exempel sjukvården eller fastighetsbolaget kan du kontrollringa dit och höra om det stämmer att någon ska göra ett hembesök hos dig.
  • Be om faktura.
  • Var vaksam vid dörrförsäljning. Här vill säljaren få dig att fatta ett snabbt köpbeslut. Be dem återkomma så att du får tid att tänka igenom ett eventuellt köp.
  • Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, banken, ett företag eller en myndighet. Ring tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Mer information om hur du eller någon äldre du känner kan skydda sig mot bedrägerier

Dela gärna detta inlägg:
Senaste blåljusen i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *