Hoppa till innehåll
Hem » Skapa ett tryggare centrum i Göteborg – citypolisen samarbetar med rytteriet

Skapa ett tryggare centrum i Göteborg – citypolisen samarbetar med rytteriet

IMG_1750

Rytteriet patrullerar i krogmiljön under helgkvällar och nätter sedan många år. Som en del i det nuvarande samarbetet med citypolisen syns de också regelbundet i Brunnsparken och Nordstan, på Drottningtorget, Järntorget och på Långgatorna.
Problemen som finns i centrala Göteborg kretsar till stor del om ungdomsgäng och försäljning av narkotika.

För att påverka otrygghet och en ökande drogförsäljning i Göteborgs centrum samarbetar citypolisen och rytteriet.

Måndagkväll i centrala Göteborg. Polisryttarna lastar ur sina hästar på polishusgården vid Ernst Fontells plats. Kvällens uppdrag genomförs i samarbete med citypolisen.

– På rytteriet uppmärksammade vi den ökande problematiken i city och därför ville vi förlägga mer patrullering i centrala stan. Vi vill bidra till att vända den negativa utvecklingen här. I det här sammanhanget fungerar vi som fotpatruller – fast till häst.

Hästhovarna klapprar i gatan och allmänheten kommer nyfiket fram till polisryttarna med allehanda frågor och för att klappa hästarna.

– Hästarna är en social magnet och de uppmuntrar till kontakt. Det är nog svårare för allmänheten att våga gå fram till en IGV-patrull, men djuren väcker nyfikenhet och gör att kontakten bli mer naturlig.

– Från hästryggen kan vi både skapa trygghet och få in viktiga uppgifter. Och när vi är ute på stan får vi snabbt en känsla för om det kommer att bli en orolig kväll. Vi känner av stämningen därute, ifall den är aggressiv.

En ung kille sitter nära kanalen och pratar i sin telefon på Bastiljonsplatsen. Polisryttarna rider fram och ställer frågor.

– Bastiljonsplatsen är en känd plats för kriminella aktiviteter – därför ser vi till att störa verksamheten som pågår. De som sitter här och langar ska veta att vi är uppmärksamma och att vi kan dyka upp närsomhelst! Vi identifierar också ungdomar utan vårdnadshavare och vi kan vid behov koppla in in socialtjänsten.

Rytteriet patrullerar i krogmiljön under helgkvällar och nätter sedan många år. Som en del i det nuvarande samarbetet med Citypolisens syns de också regelbundet i Brunnsparken och Nordstan, på Drottningtorget, Järntorget och på Långgatorna.

Problemen som finns i centrala Göteborg kretsar till stor del om ungdomsgäng och försäljning av narkotika, förklarar en av gruppcheferna i City.

– Det säljs alla möjliga sorters narkotika här – tabletter, amfetamin, heroin. Gängen är organiserade och narkotikaförsäljningen inne i stan är lukrativ – dels köper ungdomarna själva, dels köper missbrukare. Och narkotikahandeln för med sig bråk, till exempel om territorier och om vem som bestämmer. Det finns också fler vapen i omlopp nu.

Hästarna är synliga och de inger respekt genom sin storlek.

– Till exempel började det samlas unga killar på Harry Hjörnes Plats häromveckan. Som ingripandepolis är jag ju knuten till min radiobil och jag måste ta mig till platsen genom stadstrafiken – ryttarna däremot kunde sticka upp snabbt och de hade en lugnande effekt på folksamlingen.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.