Hoppa till innehåll
Hem » Rättegång gällande krigsförbrytelse

Rättegång gällande krigsförbrytelse

Idag startar rättegången i Örebro tingsrätt gällande krigsförbrytelse genom posering med avlidna personer. Utredningen har bedrivits genom bra samverkan mellan polisen i Bergslagen, NFC och Noas krigsbrottsgrupp.

Mannen som åtals är född 1980, kommer från Irak, men är bosatt i Örebro. Han är misstänkt för Krigsförbrytelse genom att, någon gång under perioden juli 2014 till november 2015, i norra Irak ha utsatt skyddade personer för förödmjukande eller nedsättande behandling som varit ägnad att allvarligt kränka den personliga integriteten. Personerna har varit skyddade eftersom de vid tidpunkten för gärningarna varit försatta ur stridbart skick, alternativt att de tillhörde civilbefolkningen. Den misstänkte har poserat invid döda människor både på fotografier och på film.

Ärendet kom in till Polismyndigheten genom att en person uppmärksammade polisen på att den misstänkte förekom på ett flertal bilder invid döda och lemlästade kroppar. Bilderna fanns på sociala medier.

– Polisen i Bergslagen gjorde bra första åtgärder och därefter startade vi en utredning på Noa. Bilder säkrades på sociala medier med hjälp av IT-forensiker, sedan försökte vi styrka tid och plats för bilderna, vilket är viktigt för att styrka brott, säger Patricia Rakic Arle, gruppchef för utredning av krigsbrott på Noa.

För att dömas för Krigsförbrytelse krävs att det varit väpnad konflikt. Patricia Rakic Arle, anser att polisen styrkt var och när bilderna och filmen tagits. Metadata har säkrats, och bildjämförelser har skett med hjälp av NFC.

– Vi har haft mycket hjälp av analytiker, IT-forensiker och NFC. Även polisen i Bergslagen har hjälpt oss mycket. För att utreda denna typ av brott krävs samarbete, säger Patricia Rakic Arle.

Två personer i Sverige har tidigare dömts för liknande brott.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Örebro län.