Hoppa till innehåll
Hem » Nationellt forensiskt centrum på åtta nya orter

Nationellt forensiskt centrum på åtta nya orter

Idag finns Nationellt forensiskt centrum, NFC, i fyra städer. I en satsning som Polismyndigheten gör på forensiken kommer NFC att finnas på ytterligare åtta orter.

Den laborativa verksamheten inom polisen ska koncentreras till färre orter och fortsättningsvis ledas och styras av NFC – som då kommer att finnas på tolv orter istället för fyra. Övergången från dagens laboratorier till de framtida kommer att ske successivt från oktober 2019 till mars 2020.

– Syftet är att vi ska höja nivån och bli ännu bättre på våra arbetsuppgifter. Forensiken är viktigt för att vi ska lyckas med utredningsverksamheten, säger Helena Trolläng, chef för NFC.

Målet med förändringen är också att öka förmågan på brottsplatsen och ge kriminaltekniker mer tid på brottsplatsen genom att renodla verksamheten. Totalt sett innebär förändringen en förstärkning av polisens forensiska verksamhet runt om i landet.

I dag har NFC sitt huvudkontor i Linköping och har laboratorier i Stockholm, Malmö och Göteborg. När förändringen är genomförd kommer NFC att finnas även i Borås, Halmstad, Kristianstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Växjö och Örebro.

– Utgångspunkten för val av ort har varit var brotten som genererar mest teknisk bevisning anmäls och var polisregionerna ansett placering vara lämpligt, säger Helena Trolläng.

NFC kommer nu att utöka bemanningen successivt, rekrytering har redan påbörjats.

– Jag kan med glädje konstatera att NFC det kommande året får en betydande resursökning. Med början under hösten kommer vi att få ytterligare åtta nya driftställen i landet. Utöver det kommer ökade resurser också att tillföras NFC:s befintliga laboratorier i Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Helena Trolläng.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Kronoberg.