Hoppa till innehåll
Hem » Förundersökning efter trafikolyckan i Haxäng avslutad

Förundersökning efter trafikolyckan i Haxäng avslutad

Polisens förundersökning efter trafikolyckan på E45 i höjd med Haxäng, Brunflo, den 6 december 2018 där två kvinnor avled är avslutad.

Tre hästekipage var på väg till Lockne kyrka där de skulle övernatta för att därefter åka vidare till Jamtli julmarknad. De hade färdats under flera dagar och sökt sig till mindre trafikerade vägar men vid Haxäng var de tvungna att ge sig ut på E45 några hundra meter då det inte finns någon alternativ väg. De var väl medvetna om risken att färdas på den vältrafikerade vägen och höll sig därför långt till höger i färdriktningen och vagnarna var även utrustade med LGF-skyltar. De färdades med korta avstånd mellan sig.

Polisens utredning visar att en personbil körde in i det bakersta hästekipagets vänstra sida, vilket fick till följd att personbilen kom över i mötande körfält och frontalkolliderade med en timmerlastbil med släp som kom körandes i riktning mot Östersund. Föraren av personbilen avled till följd av olyckan.

Vid kollisionen tappade föraren av lastbilen kontrollen över sitt fordon vilket ledde till att släpet och därefter lastbilen kom över i det körfält där hästekipagen befann sig. Kvinnan som satt längst bak i det första hästekipaget blev påkörd av lastbilen och hon drabbades av så svåra skador att hon avled. Även en av hästarna i ekipagen avled. Personen som satt längst fram i det första hästekipaget klarade sig utan fysiska skador, övriga personer på hästekipagen skadades i olika svårighetsgrad. Lastbilsföraren drabbades av lindriga fysiska skador.

Räddningsarbetet var omfattande och vägen var helt avstängd under flera timmar.

– Polisen har hållit förhör med de inblandade och vittnen, platsundersökning utfördes i direkt anslutning till olyckan och teknisk undersökning av fordonen har gjorts, säger Urban Dahlbäck, förundersökningsledare.

Exakt orsak till att varför olyckan inträffade har inte gått att fastställa då kvinnan som körde personbilen avled. Flera personer vittnar dock om att sikten i personbilsförarens färdriktning plötsligt försämrades på grund av besvärande solljus. Det kan ha varit en bidragande orsak till att personbilsföraren som färdades i samma färdriktning som hästekipagen inte uppmärksammade att de befann sig framför henne till höger i körfältet.

De delar av fordonen som har kunnat undersökas, visar inga tecken på tekniska brister. Det finns ingen misstanke om rattfylleri. Förundersökningen är nedlagd då föraren av personbilen avlidit. Lastbilsföraren är inte misstänkt för något brott.

– Vi vill tacka alla som var delaktiga i räddningsarbetet, säger Urban Dahlbäck, förundersökningsledare.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.