Hoppa till innehåll
Hem » Förundersökning om falsklarm inledd efter sms om gisslansituation

Förundersökning om falsklarm inledd efter sms om gisslansituation

Det påhittade sms:et som skickades till grannen.

Det påhittade sms:et som skickades till grannen. Bild: Polisen

I slutet av januari misstänker polisen att en yngre kvinna befinner sig i fara efter att en granne mottagit ett sms med information om att hon hålls tillfångatagen. Sms:et skrevs under med kvinnans namn men var påhittat och skickades från någon annan.

Händelsen utspelar sig den 29 januari i Västerås när den yngre kvinnan spelar datorspel och filmar sig själv i realtid via en streamingtjänst. Under samma tid skickar någon sms till hennes mamma och pappa om att hon har avlidit. Strax efteråt får hennes granne ett sms om att en okänd person som har brutit sig in hos kvinnan nu under hot tvingar henne att stanna kvar i lägenheten. Sms:et är underskrivet med den yngre kvinnans namn och adress.

Grannen som mottagit sms:et larmar polisen som åker till platsen med inställningen om att den yngre kvinnan under hot och mot sin vilja hålls kvar i sin lägenhet.

– När vi får larmet från regionledningscentralen ställer vi in oss på skarpt läge. Vi utgår ifrån att den yngre kvinnan är under hot och därför tas situationen på största allvar. Det kan handla om en gisslansituation och vi är i höjd beredskap, säger Johannes som var polis och med vid insatsen.

När polisen är i färd med att bryta upp dörren så öppnar den yngre kvinnan. Hon är chockad men inte i fara. Polisen söker igenom lägenheten men ingenting tyder på att något av det som stått i sms:en stämmer. I samtal med den yngre kvinnan framkommer det att hon de senaste timmarna spelat datorspel och via en streamingtjänst filmat sig själv i realtid, i övrigt har hon inte märkt något konstigt innan polisen bankade på dörren.

– När vi tagit oss in stod det ganska snabbt klart för oss att den yngre kvinnan var ovetandes om sms:en som skickades till hennes föräldrar och grannen. Hon hade inte heller utsatts för någon gisslansituation. Men det slog mig att falsklarmet kunde ha att göra med att hon spelade datorspel och filmade sig själv, säger Johannes.

Under förhöret med den yngre kvinnan kommer hon i kontakt med en tjej via en chatt som berättar att hon råkat ut för samma sak, det vill säga falska sms från en okänd person som leder till att polisen åker till platsen. Det är oklart när och var den händelsen skedde men efter vidare efterforskningar kommer polispatrullen fram till att ärendena som beskrivs liknar något som kallas ”swatting”.

Swatting startade i USA och de som larmar falskt har som mål att polisens insatsstyrka SWAT ska göra tillslag på en specifik adress. På adressen är det vanligt förekommande att någon spelar datorspel och filmar sig själv i realtid, vilket gör att de som falsklarmar kan följa polisens ingripande via en streamingtjänst.

 – Med de uppgifter som finns i ärendet misstänker vi att det kan handla om så kallad swatting, även om vi i nuläget inte kan bekräfta det fullt ut. Det har upprättats en anmälan om falsklarm och förundersökning pågår, säger Johan Thalberg som är presstalesperson på polisen i Västmanland.

– Om polisen upptäcker fler liknande fall och att dessa har ett samband kommer underrättelse- och utredningsarbetet intensifieras för att få tag på den eller de som utför den här typen av brott. Situationerna som uppstår i samband med ingripandena försätter alla inblandade i en farlig situation, vilket gör att vi ser väldigt allvarligt på det inträffade, avslutar Johan Thalberg.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Västmanlands län.