Hoppa till innehåll
Hem » Fler brottsoffer får sina ärenden utredda i region Syd

Fler brottsoffer får sina ärenden utredda i region Syd

För andra året i rad redovisar region Syd fler ärenden till åklagarna. I år ökar andelen med 5,3 procent. Därmed får 1500 fler målsäganden än i fjol sina ärenden utredda och fler gärningsmän blir lagförda.

Jarl Holmström, operativ chef i region Syd, är mycket nöjd med resultatet för 2018, inte minst i ljuset av att regionen under året har hanterat ett omfattande och dödligt våld i framför allt storstäderna.

– Vi ska vara ödmjuka inför omfattningen av vårt uppdrag, men samtidigt sträcka på oss för det goda polisarbete som vi varje dag presterar över hela regionen, och som tydligt går att skönja i våra resultat, säger Jarl Holmström.
– Att vi kan leverera de här resultaten samtidigt som vi arbetar framgångsrikt i våra pågående mordutredningar och med den omfattande gängkriminaliteten där vi idag har ett 20-tal misstänkta gärningsmän häktade, är ett stort styrkebevis för hela regionen.

Sammanställningen för 2018 visar vidare att de inkomna bedrägeriärendena har ökat med 14 procent jämfört med 2017.

– Inflödet av bedrägeriärenden är mycket högt. Glädjande är dock att vi har ökat vår förmåga att utreda bedrägeribrott. Vi redovisar idag 20 procent fler ärenden till åklagare än 2017, även om siffrorna fortfarande är alltför låga. Därför gör vi nu en särskild satsning genom att anställda 20 nya medarbetare inom bedrägerisektionen, säger Jarl Holmström.

En annan brottskategori som har ökat är de egeninitierade narkotikaärendena, även de med 14 procent.

– Det är oerhört glädjande att se att det engagemang som finns i organisationen för den här typen av brottslighet också visar sig i så fina resultat, säger Jarl Holmström.

Totalt sett minskade andelen inkomna ärenden till polisen i region Syd under 2018 med 1,3 procent jämfört med 2017. BRÅ lämnade nyligen statistik som visar på att antalet brott ökar i region Syd, vilket kan låta paradoxalt när antalet inkomna ärenden minskar.

– Förklaringen är att ett ärende kan innehålla flera brott och trenden vi ser är att antal brott per ärende ökar, framför allt inom bedrägeriärenden. Exkluderar man bedrägerier från mätningen så minskar inflödet av både ärenden och brott i region Syd, den senare dock marginellt, förklarar Jarl Holmström.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Kronoberg.