Hoppa till innehåll
Hem » Blåljusutbildning utökas i Biskopsgården

Blåljusutbildning utökas i Biskopsgården

Den blåljusutbildning för ungdomar som testades förra året föll väl ut. Nu får fler åttondeklasser chansen att träffa polis, räddningstjänst och ambulans som arbetar i Biskopsgården.

Under veckorna 3 och 4 genomför lokala företrädare för Polisen, Ambulansen och Räddningstjänsten (PAR) en utbildning för ungdomar. Det är åttondeklassare i Biskopsgården som under en halvdag får lära sig mer om blåsljusorganisationerna och deras arbete. Men det främsta syftet är att stärka relationerna till traktens ungdomar.

– Vi vill öka förståelsen för vårt arbete och skapa tillit mellan oss och ungdomarna i Biskopsgården. Förutom att berätta om polisens uppdrag och vardag diskuterar vi olika scenarier och etiska dilemman som ungdomar kan ställas inför, förklarar Daniel Neck vid Hisingspolisen.

Förra året genomfördes blåljusutbildningarna som ett pilotprojekt med ungdomar från fyra skolor i Biskopsgården. Nu utökas PAR-utbildningen och ungdomar från ytterligare två skolor i området bjuds in.

Mer positivt inställda

En utvärdering av pilotutbildningen har genomförts av studenter vid Göteborgs universitet. En av slutsatserna är att PAR-projektet anses ha påverkat elevernas uppfattning om blåljusyrkena positivt.

– Vi upplever också att PAR har bidragit till att förbättra relationerna mellan oss och ungdomarna genom bra dialoger och diskussioner. En bonuseffekt är att även vi blåljusorganisationer har kommit varandra närmre, säger Daniel Neck.

Om PAR

PAR-konceptet startade som ett samarbete mellan polis, ambulans och räddningstjänst i Botkyrka och är en variant av Människan Bakom Uniformen (MBU). Skillnaden är att med PAR får fler elever möjlighet att gå utbildningen eftersom den är kortare.

Alla åttondeklasser i Jättestensskolan, Sjumilaskolan, Svartedalsskolan, Ryaskolan, Brunnsboskolan och Santosskolan i Biskopsgården är inbjudna till PAR-utbildningen.

Lokalpolisområde Storgöteborg Hisingen, SU Ambulans och Räddningstjänsten Storgöteborg står bakom PAR-utbildningen i Biskopsgården.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.