Hoppa till innehåll
Hem » Resultatet över förväntan i amnesti

Resultatet över förväntan i amnesti

I fredags, den 11 januari, gick tiden för polisens amnesti för explosiva varor ut. För region Syd har tillströmningen av explosiva varor varit över förväntan.

I fredags, den 11 januari, gick tiden för polisens amnesti för explosiva varor ut. Då hade den pågått sedan 15 oktober och uppmaningen till allmänheten var att lämna in explosiva varor utan någon rättslig påföljd. För region Syd har tillströmningen av explosiva varor varit över förväntan.

– Ja, det får man säga. Det verkar ha varit ett uppdämt behov ute bland allmänheten att få lämna in sprängmedel som under lång tid har funnits i personlig ägo, säger polisens regionale ammunitionsföreståndare Bengt Schuster i Malmö.

För region Syds del handlar det om cirka 500 ärenden som rapporterats in under perioden. Med ärenden menas en åtgärd polisen har gjort med anledning av sprängämnesamnestin. Mest handlar det om att för polisen åka ut på plats, säkra upp och omhänderta den explosiva varan på ett säkert sätt.

– Vi har haft mest ärenden i östra delarna av region Syd, det vill säga Kronoberg, Kalmar samt Blekinge. Då har det handlat om skogs- och lantbruk där man förvarat gammalt sprängmedel sedan generationer tillbaka. I samband med amnestin har skogs- och lantbrukarna velat bli av med det helt enkelt och därför kontaktat oss, säger Bengt Schuster.

Nästan inget har dock kommit in från den kriminella miljön.

– Nej, men det var det nog ingen som trodde heller att kriminella vackert skulle stå i kö för att lämna in sina sprängmedel till polisen.

Förutom äldre sprängmedel som använts för skogs- och lantbruk har också en betydande del kommit från Försvarsmakten.

– Det är militärt sprängmedel och ammunition sedan mycket lång tid tillbaka. Troligtvis har det kommit från värnplikten eller repmånaden. Lyckligtvis är hanteringen av sprängmedel mycket mer kontrollerat idag vid Försvarsmakten.

Värt att nämna är också att allmänheten verkar ha hörsammat polisens uppmaning att inte frakta explosiva varor själva till polisstationerna.

– Vi har bara haft en incident faktiskt i region Syd och den visade sig sedan vara falsk. Men den visade att polisen interna skyddssystem för dessa eventuella händelser fungerade fullgott. Jag är glad över att allmänheten på fullaste allvar tog vår uppmaning att ringa oss och inte komma in med sprängmedlet själv, säger Bengt Schuster.

Från polisens, och Bengt Schusters, sida kommer det nu att göras en grundlig inventering av det som inkommit. Under kommande våren ska resultaten av det inlämnande brytas ner på polisområdesnivå och dessutom ska en omfattande utvärdering av amnestin skrivas. Det är oklart om det blir fler sprängämnesamnestier framöver.

– De explosiva varor vi fått in kommer att skickas för destruktion. Vår avsikt är med råge uppfylld; att få in farligt sprängmedel som bara låg och skräpade i vår gemensamma miljö, avslutar Bengt Schuster.

Frågor kring amnestin i region Syd besvaras av kommunikatör Richard Glantz, tfn: 010- 561 88 54.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus för hela Blekinge.