Hoppa till innehåll
Hem » Medborgarlöfte om gängrelaterat våld ger resultat i Biskopsgården

Medborgarlöfte om gängrelaterat våld ger resultat i Biskopsgården

Två patrullerande poliser på ett torg.

Polisen har satsat på en hög polisiär närvaro genom patrullering på otrygga och särskilt brottsutsatta platser och tider. Bild: Camilla Fogelhamre

Ett trettiotal personer har frihetsberövats. Sju trygghetsvärdar har tillsatts. Ett invånarråd har startat. 450 ungdomar har gått blåljusutbildning. Frigivna från fängelse erbjuds stöd i ny inslussgrupp. Det är några resultat av medborgarlöftet.

Genom frekvent polisnärvaro och riktade insatser mot narkotika och vapen har ett trettiotal personer med koppling till grov kriminalitet i Biskopsgården frihetsberövats de senaste tolv månaderna.

– Vi arbetar varje dag med att lagföra och få bort tongivande kriminella från gatan och vi ser en tydlig minskning av gängrelaterad brottslighet. Men för att få en hållbar effekt arbetar vi tillsammans med andra för att förhindra tillväxt i de kriminella nätverken och att erbjuda alternativ till en kriminell livsstil, säger lokalpolisområdeschefen Jörgen Thorén.

Invånarråd involverar boende

Sedan i maj 2018 finns ett invånarråd för boende i Biskopsgården som tar upp frågor om hur området ska bli tryggare. Rådet består av nio invånare och representanter från polis och stadsdelsförvaltning. Stadsdelsdirektör Sergio Garay är en av rådets fasta deltagare.

– Vi upplever att många som bor i Biskopsgården har fått nog och att de vill vara med och arbeta för trygghet och en positiv förändring. Invånarrådet är ett gott exempel på ett initiativ där vi tillsammans med invånarna mobiliserar de goda krafterna i Biskopsgården, säger Sergio Garay.

Fler bakom medborgarlöftet sätter tryck

Sedan mars 2016 har polisen och stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen samverkat med särskilt fokus på gängrelaterat våld i offentlig miljö. För ett år sedan kopplades fler aktörer på i arbetet. Kriminalvården, Bostadsbolaget, Ambulanssjukvården SU och Räddningstjänsten har tillsammans med polis och stadsdelsförvaltning genomfört en rad aktiviteter det senaste året för att bekämpa gängkriminaliteten i Biskopsgården.

– Det har varit en styrka att vi är så många samhällsaktörer som arbetar mot ett gemensamt problem. Vi kan ta ett helhetsgrepp, agera på flera fronter samtidigt och sätta tryck bakom våra insatser, säger Jörgen Thorén.

Detta har vi gjort

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.