Under tisdagseftermiddagen samlade Polismyndigheten, Malmö stad och Kriminalvården ett antal personer ur våldsdrivande grupperingar i Malmö till ett så kallat call-in inom ramen för Sluta skjut.
Syftet med Sluta skjut är i första hand att få grupperingarna att upphöra med dödligt våld, och gårdagens call-in var det femte sedan oktober 2018. Antalet skjutningar i Malmö hittills i år är 29, vilket är en mer än hela 2022 då 28 skjutningar skedde.
– Vi vet att det finns konflikter i Malmö. Dessa riskerar att eskalera till grovt våld. Vi arbetar dygnet runt för att kyla ner konflikter, förhindra och förebygga grova våldsbrott, säger Glen Sjögren, koordinator för polisen i Sluta skjut.
Sluta skjut syftar till att få deltagarna att sluta med grova våldsbrott såsom skjutningar och sprängningar. Strategin kommer från USA och heter där GVI, som står för Group Violence Intervention (gruppvåldsintervention). Metoden syftar således inte till att få deltagarna att upphöra med kriminella aktiviteter generellt, utan fokuserar på det grova våldet inom kriminaliteten. I strategin erbjuds också hjälp för den som vill lämna den kriminella banan.
För personer inom de grova kriminella miljöerna som vill hoppa av finns hjälp att få från olika verksamheter. Olika organisationer med engagemang i lokalsamhället i olika områden i Malmö erbjuder också hjälp.
En stor del i Kriminalvårdens uppdrag är att förebygga återfall i kriminalitet och Sluta skjut kan ses som ett viktigt komplement i det arbetet. Det är frivården som kallar deltagarna till call-in.
– Vi följer de här personerna tätt i samband med och efter call-in. Vi kan se att de allra flesta tar till sig av budskapet som ges och många är också öppna för hjälpen vi erbjuder, säger Jonas Angermund, koordinator vid Frivården i Malmö.