Hoppa till innehåll
Hem » Nu släpper vi filmen som visar hur ett call-in går till

Nu släpper vi filmen som visar hur ett call-in går till

Logga för projektet Sluta skjut

Välkommen till presskonferens onsdagen den 13 november. Satsningen Sluta skjut går ut på att minska och förebygga dödligt och grovt våld kopplat till Malmös kriminella grupper. Nu släpper vi filmen som visar hur ett call-in går till

Sedan Sluta skjut startade, har många operativa insatser genomförts och vi ser positiva effekter av det arbete som hittills lagts ner, även om den senaste veckans allvarliga händelser kastar en viss skugga över det just nu. Det grova våldet har inte upphört men under tiden satsningen pågått har det minskat. Det sker färre skjutningar och sprängningar i Malmö än tidigare och färre personer har dödats och skadats.

En metod som används i Sluta skjut är ett så kallat call-in, ett informationsmöte dit representanter för våldsdrivande grupper kallas. De är där som budbärare för att ta budskapet som förmedlas på informationsmötet med till sin grupp. Budskapet förmedlas av ett antal talare, vilka representerar myndigheter, kommun och civilsamhälle. Budskapet är glasklart och enkelt: det grova våldet ska upphöra eftersom det skadar hela samhället inklusive de kriminella själva och deras närmaste. Samhället tolererar inte att konflikter löses med våld.

Inför varje call-in genomförs ett genrep, som i princip går till som ett skarpt call-in, men med den skillnaden att klienterna inte är närvarande. För att synliggöra av vad som sker vid ett call-in, filmades senaste genrepet och den filmen släpper vi nu.

Filmen kommer att visas på presskonferensen och moderator, talare vid call-in, och personer från publiken är med vid presskonferensen och berättar om sina roller på ett call-in. Även medarbetare från Malmös traumateam vid Skånes Universitetssjukhus(SUS) som talar till klienterna på ett förmöte till call-in, finns med på presskonferensen. Det finns också tid för enskilda intervjuer med de medverkande.

Efter presskonferensen släpper vi filmmaterialet till media. I det filmade materialet syns de talare som medverkar vid presskonferensen men även andra talare medverkar i materialet.

I samverkan med civilsamhället

FleraLoggor

Samarbete mellan polisen, Malmö stad, Kriminalvården och civilsamhället, och är ett pilotprojekt inom GVI i Sverige. Sluta skjut genomförs i samverkan med BRÅ och med stöd av fonden för inre säkerhet. Projektet utvärderas av Malmö Universitet. 

Presskonferens

När och var
Onsdagen den 13 november kl. 10:00 (vi släpper in med början 9:45) Stadion (Nya Malmö Stadion), Eric Perssons väg 31, ingång 51

Medverkande
Representanter från polisen, Kriminalvården, Malmö stad, traumateam på Skånes Universitetssjukhus och civilsamhället

Praktiska frågor
Katrin Bergqvist, polisområdeskommunikatör i polisområde Malmö, tfn 072-545 19 10

Hemsida Sluta skjut

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne