Thomas Andersson, regionalt ansvarig för den brottsförebyggande metoden Båtsamverkan. Bild: Polisen
Båtsamverkan – en brottsförebyggande metod som fungerar.
Båtsamverkan som brottsförebyggande metod drog igång i Västra Götaland 2013 efter att stölderna av båtmotorer hade ökat under flera år. Thomas Andersson fick uppdraget att informera om metoden under Båtmässan samma år.
– Vi såg att mässan var ett bra tillfälle att marknadsföra Båtsamverkan. Vid vårt första besök där stod jag vid ett litet bord högst upp och längst in i lokalen. Sedan dess har intresset växt och idag är vi en välkänd aktör både på mässan och inom båtbranschen i stort. Det har varit en spännande och rolig resa att få ha varit med om.
Det som startade som ett försök i Västra Götaland har spridit sig till alla polisregioner i landet, och används idag som en brottsförebyggande metod i hela polissverige.
– Vi kan konstatera att där man jobbar med Båtsamverkan aktivt, där sker inga båtstölder. Så metoden fungerar. Men vi kan inte slå oss till ro utan försöker hela tiden utveckla konceptet och det brottsförebyggande arbetet för att ytterligare minska stölderna av motorer och båtar, säger Thomas Andersson.
Under årets Båtmässa arrangerar polisen ett seminarium den 3 februari klockan 13:30. Där kommer Båtsamverkans dåtid, nutid och framtid att diskuteras av representanter från både Polismyndigheten och bevaknings-, försäkrings- och båtbranschen.
Även sjöpolisen kommer att finnas på plats på Båtmässan. Välkomna att besöka oss mellan den 4 och 12 februari!