Från 15 oktober 2018 till 11 januari 2019 pågick Polismyndighetens sprängämnesamnesti. Under perioden kunde den som ville kontakta polisen för att lämna in explosiva varor utan juridiska påföljder. Flest explosiva varor lämnades in i slutet.
Polisen kan tacksamt konstatera att allmänheten också följde uppmaningen att kontakta polisen för att vi skulle komma ut på plats istället för att anmälaren själv skulle leverera den explosiva varan till ett polishus.
Antalet inkomna sprängämnen varsom störst i östra delen av polisregion Syd som utgörs av Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Nästan inga sprängmedel kommer från den kriminella miljön. Istället kommer mycket av det inlämnade sprängmedlen från skogs- och lantbruk samt ålderstiget material från Försvarsmakten. Det sistnämnda troligen från värnplikt och repmånader förr i tiden.
En komplett sammanställning av det inlämnade materialet kommer att vara klar senare i vår men bland det inlämnade finns sprängmedel, tändmedel såsom exempelvis sprängpatroner och även granater. Bara tio ärenden av de rapporterade hade inte med amnestin att göra.
Totalt antal ärenden i region Syd under amnestin var 516 stycken fördelat på:
- Polisområde Kronoberg Kalmar – 182 ärenden
- Polisområde Blekinge nordöstra Skåne – 138 ärenden
- Polisområde södra Skåne – 93 ärenden
- Polisområde nordvästra Skåne – 70 ärenden
- Polisområde Malmö – 33 ärenden.
Nationella bombskyddet aktiverades under amnestin och var behjälpliga vid 203 tillfällen i polisregion Syd. Det är vid nästan 40 procent av de inrapporterade ärendena.
För mer information hänvisas till polisens regionale ammunitionsföreståndare Bengt Schuster i Malmö. Han nås på 070-939 27 34 eller bengt.schuster@polisen.se.