Hoppa till innehåll
Hem » Lyckad insats med inre utlänningskontroll i Stockholm

Lyckad insats med inre utlänningskontroll i Stockholm

Foto på två poliser som går lyser upp ett buskage intill ett hus med ficklampa.

Under tre dagar i september gjorde gränspolisen en särskild insats, vid namn Erland 4.0, för att kontrollera utländska medborgares rätt att vistas i Sverige. Insatsen ledde bland annat till att 31 personer togs till Migrationsverkets förvar.

– Det var ett fantastiskt arbete som utfördes av alla medarbetare. Insatsen gav ett ”deprimerande” bra resultat, säger Johan Ljungeld, polisinsatschef, polisregion Stockholm.

Han menar att utfallet av insatsen bekräftar bilden av att det finns ett utbrett parallellsamhälle i Sverige, där utländska personer som är illegalt här i landet utnyttjas i svartarbete och annan kriminalitet. I flera fall finns det en rad olika brott som är kopplade till de omhändertagna personerna.

Tillslag i villa

Ett av tillslagen var i en villa i en Stockholmsförort. Grannarna hade hört av sig till polisen med misstankar om ett hus i området. Sedan huset köpts av ett företag hade det börjat röra sig ett stort antal personer i och ikring huset. Gardinerna var ständigt fördragna för fönstren. Underhållet på huset var eftersatt. Vid en kontroll visade det sig att 39 personer var folkbokförda på adressen.

Då polisen gick in i villan på kvällen träffade man på tio män. I hallen hängde byggarbetarkläder och det fanns många par skor på skohyllorna. När huset genomsöktes visade det sig att det fanns 29 sängplatser i bostaden.

Männen som befann sig i villan kontrollerades inom ramen för det som kallas inre utlänningskontroll, för att se om de hade rätt att vistas i Sverige. Det innebar att männen fick visa identitetshandlingar och styrka sin vistelserätt. Fem av männen saknade rätt att vistas i riket och togs med för samtal. Efter samtal och beslutfattares bedömning togs sedan männen till Migrationsverkets förvar.

Omfattande kontroller

Totalt genomfördes 80 inre utlänningskontroller och 36 arbetsplatsinspektioner under insatsveckan. I samband med dessa omhändertogs 32 personer med stöd av 9 kap. 9 § utlänningslagen. Tio personer togs om hand vid genomsökning av bostad, som polisen tog sig in i med stöd av 20 § polislagen.

Polisen har i uppgift att kontrollera utländska medborgares rätt att vistas i Sverige. Gränspolisen inom Polismyndigheten har ett särskilt ansvar för de inre utlänningskontrollerna och genomför vid olika tider riktade insatser för att kontrollera efterlevnaden av utlänningslagen.

Det är Polismyndigheten, Kriminalvården och Migrationsverket som tillsammans ansvarar för återvändandearbetet. Genom att ta ett större kollektivt ansvar över ärendena uppnås en effektivare verksamhet.

– Att vi arbetar strukturerat med tvångsärenden bidrar också till att personer i högre grad tar kontakt med Migrationsverket för att få hjälp att frivilligt återvända. Man återvänder i många fall hellre som en ”fri person” än anländer tillbaka till hemlandet i en charteroperation i Polismyndighetens och Kriminalvårdens regi, säger Christéll Ekberg, sektionschef vid gränspolisen polisregion Öst var som operativ koordinator under insatsen.

Första veckan i oktober avgick ett chartrat flygplan från Sverige med destination Kirgizistan och Uzbekistan. Ombord på planet fanns 51 personer med verkställighetsbeslut. Antalet personer som återsändes från Sverige i insatsen var det högsta antalet verkställda utlänningsärenden vid ett och samma tillfälle.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Stockholm.