Hoppa till innehåll
Hem » 26 januari 13:00, Övrigt, Dalarnas län

26 januari 13:00, Övrigt, Dalarnas län

Personerna saknade rätt att arbeta i Sverige.

Det var under tisdagen som lokalpolisområde Mora tillsammans med Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Gränspolisen genomförde en insats mot en byggarbetsplats i Himmelsfjäll i Idre. I Idreområdet råder en febril byggaktivitet där mängder av semesterbostäder är under uppförande.

Efter att polisen säkrat den under gårdagen aktuella byggarbetsplatsen kunde man identifiera totalt nio byggjobbare som saknade tillstånd att arbeta i Sverige. Det rörde sig om fem georgiska och fyra ukrainska medborgare. Det fanns i enlighet med utlänningslagen skäl att omhänderta alla nio men då det saknades utrymme på Migrationsverkets förvar kunde endast fyra hanteras under gårdagen. Dessa är omhändertagna och förda till polisens arrest i väntan på överföring till Migrationsverket.

De fem som inte frihetsberövades är ålagda med anmälningsplikt och ska anmäla sig hos polisen tre gånger i veckan.

– I de här byggmiljöerna förekommer arbetsgivare som är mindre nogräknade när det gäller den anställda personalens legitimitet säger Johan Olander som ledde insatsen i Idre.

– Det är arbetsgivarens ansvar att tillse att de som anställs dels har rätt att vistas i Sverige och att de har giltiga arbetstillstånd fortsätter han.

Arbetsgivare som bryter mot de här bestämmelserna kan åtalas och dömas till böter eller fängelse.

– Det här handlar i mångt och mycket om utnyttjande av utsatta människor. Hanteringen gränsar i vissa fall till människohandel säger Johan Olander.

FAKTA Utlänningslagen

Polismyndigheten får enligt nionde kapitlet paragraf 14 Utlänningslagen genomföra inspektion för att kontrollera om en arbetsgivare har en utlänning anställd som inte har rätt att vistas i Sverige eller har rätt att vistas här men saknar föreskrivet arbetstillstånd. Arbetsgivaren är skyldig att lämna tillträde till de arbetsplatsen och lokaler där näringsverksamheten bedrivs samt tillhandahålla de handlingar som behövs för att genomföra kontrollen. Inspektionen får genomföras på arbetsplatser utan att arbetsgivaren underrättas om denna i förväg. De branscher som listas som risksektorer är hotell- och restaurangverksamhet, byggbranschen, handel och annan serviceverksamhet såsom frisör- och skönhetssalonger.

Tidigare rättsfall: Efter en inspektion av en restaurang i södra Sverige dömdes förra året ägaren för brott mot utlänningslagen till böter på sammanlagt 376 000 kronor. I restaurangen påträffades tre arbetare som saknade tillstånd. Ägaren hävdade att han först efter polisens tillslag förstått att de saknade tillstånd att arbeta i Sverige.  Tingsrätten gjorde bedömningen att ägaren varit oaktsam som inte kontrollerat de anställdas rätt att arbeta i Sverige och dömde honom till 4000 kronor i dagsböter och 372 000 kronor i en så kallad särskild avgift till staten.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Dalarna.