Under två dagar har polisen i Halland gjort sammanlagt 79 arbetsplatsinspektioner tillsammans med flera myndigheter. Det som uppmärksammandes var bland annat en person som arbetat utan arbetstillstånd och ett köp av sexuell tjänst.
Polisens syfte med insatsen är att kontrollera om arbetsgivaren har anställda som inte har rätt att vistas eller arbeta i Sverige. Insatsen har varit myndighetsgemensam och därför har även andra saker som bristande arbetsmiljö och felaktiga personalliggare m.m. samt övriga brott som faller under brottsbalken uppdagats. Insatsen samordnades av Arbetsmiljöverket.
– Vid den här kontrollen upptäcktes bland annat brister i arbetsmiljön, flera av dem var grova, även brister i kassaredovisning och en person greps misstänkt för koppleri. Vid flera arbetsplatser såg vi också tecken på att personer bor på arbetsplatsen.
– Eftersom flera myndigheter deltagit har det varit viktigt för oss att förmedla en förståelse för vårt arbetssätt och förklara för företagaren vad vi gör och varför vi besöker deras arbetsplats, säger Petter Skoglund på polisen i Halmstad som var insatsledare.
Myndighetsgemensam insats
För att få stor bredd i insatsen deltog flera olika myndigheter i kontrollerna denna gång. Förutom gränspolisen region Väst och polisen i Halland även Skatteverket, Migrationsverket, Kronofogden, Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket och i vissa fall kommunala tillståndshandläggare och räddningstjänsten.
– Polisen arbetar aktivt mot personer som vistas illegalt i landet och tar brott mot utlänningslagen och utnyttjande av människors utsatthet på stort allvar. På ett företag upptäcktes bland annat en person som saknade rätt att arbeta i landet som togs i förvar i väntan på avvisning med tre års återreseförbud. Vid en kontroll greps en person misstänkt för koppleri. Vid ett annat tillfälle iakttogs en tonåring i anslutning till en plats vi skulle kontrollera, det blir en språngmarsch och personen misstänks nu för bland annat grovt brott mot knivlagen, säger Petter Skoglund.
Konkurrens på lika villkor
Syftet med denna insats var bland annat att tillsammans göra inspektioner på arbetsplatserna för att förebygga och motverka att arbetsgivare anställer personer som saknar rätt att vistas eller arbeta i landet. Men syftet är också att förhindra att personer som inte har rätt att vistas här utnyttjas av oseriösa arbetsgivare och att motverka osund konkurrens mellan företag.
– De allra flesta företagen som vi kontrollerade sköter sig och vill göra rätt. Syftet med dessa kontroller är framför allt att lagföra arbetsgivare som använder sig av illegal arbetskraft eller har osäkra arbetsförhållande, säger Petter Skoglund.
Samarbetet är en framgångsfaktor
Myndigheterna genomför regelbundet den här typen av kontroller i Halland. De är alltid oanmälda eftersom syftet är att se hur det fungerar på företag och arbetsplatser till vardags och om det finns fel eller brister ur ett säkerhets- eller konkurrensperspektiv.
– Framgångsfaktorn vid dessa kontroller är samarbetet med kommunerna och övriga myndigheter. När vi är flera myndigheter ute på en kontroll kan vi kraftsamla och på så sätt nå bättre effekt, säger Petter Skoglund.
Bakgrund till de gemensamma kontrollerna
Bakgrunden till inspektionerna är att en bestämmelse i utlänningslagen (2005:716 UtlL) som trädde i kraft den 1 juli 2018. Den innebär att Polismyndigheten självständigt får möjligheten att genomföra oannonserade arbetsplatsinspektioner för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställda som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige (prop.2017/18:176).
Personer som faller utanför de skyddsnät som finns i fråga om arbets- och anställningsvillkor löper risk att utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Lagändringen ger därför Polismyndigheten bättre verktyg för att komma åt arbetsgivare som bryter mot förbudet att anställa personer som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige.
– Regeringen har gett oss direktiv att hitta de personer som vistas illegalt i landet och lagföra arbetsgivare som anställer dessa personer. När vi använder oss av de resurser vi har och gör det tillsammans med andra myndigheter blir vi effektiva och har stora möjligheter att upptäcka arbetsgivare som utnyttjar personer som är utsatta för människohandel, säger Petter Skoglund.
Några resultat från dagarna
- Antal genomförda arbetsplatsinspektioner:79
- Antal genomförda inre utlänningskontroller: 59
- Utl 20:5§, personer som inte får jobba, anmälan mot arbetsgivare: 1
- Utl 20:3§, personer som inte får jobba, anmälan mot arbetstagare: 1
- Skatteverket, anmärkningar, eventuella viten fortsatt utredning: 34
- Migrationsverket, ärenden vidare gällande uppehåll och arbetstillstånd: 21
- Arbetsförmedlingen, ärenden för vidare beredning: 11
- Arbetsmiljöverket, anmärkningar, förbud :40
Arbetsmiljöverket, förbud/brister
Billiftar belagda med förbud och sanktioner, nödutgångar felaktiga eller låsta/blockerade. Degmaskiner med bristfälliga skyddsmekanismer. Ventilation. m.m.
Anmälan rättegångsbalken
- Narkotikabrott bruk: 1
- Narkotikabrott innehav: 1
- Brott mot knivlagen: 1 (grovt brott)
- Koppleri: 1
- Köp av sexuell tjänst: 1
Övrigt
Flertalet brister i brandskydd för vidare handläggning av räddningstjänsten.
Anmärkning och vidare hantering av räddningstjänst och kommun då personer bor på arbetsplatsen vid flertalet platser.