Hoppa till innehåll
Hem » 19 december 19.18, Åldringsbrott, Linköping

19 december 19.18, Åldringsbrott, Linköping

Linköping

Två fall av bedrägerier mot äldre personer har kommit till polisens regionledningscentrals kännedom under tisdagen.

I båda fallen har gärningspersonen först ringt och utgett sig från att vara från ett telefonbolag. Man har sedan pratat om mobiltelefoner som någon annan ska ha beställt i den äldre personens namn.
Bedragaren har också frågat vilken bank målsägande har, varpå någon som utger sig vara från just den banken sedan ringt upp och bekräftat historien om mobiltelefonerna.

Gärningspersonen har via telefonen också gett instruktioner att den äldre personen ska samla in sina smycken och lämna över dem till en väktare som kommer och hämtar upp smycken samt bankkort för att lämna in i ett bankfack. Man ska sedan få ett nytt bankkort per automatik om någon dag.

Personen som sedan hämtar upp smyckena har i förekommande fall utgett sig vara antingen väktare eller jobba för polisen och sagt att man ska låsa in föremålen i ett bankfack. Gärningspersonen har också uppgett en kod, som rösten i telefonen sagt att de skulle göra.  
I samband med upphämtningen ska den drabbade också ha uppmanats att inte ringa till anhöriga och berätta vad som hänt dem. 

Om någon ringer upp och påstår sig skicka ut en väktare med ärende att hämta kort och pengar eller smycken så lägg på luren och anmäl detta till polisen. Lämna inte ut varken kort, kortuppgifter, värdesaker eller kontanter. 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.