Hoppa till innehåll
Hem » 09 november 13:00, Åldringsbrott, Södermanlands län

09 november 13:00, Åldringsbrott, Södermanlands län

Bedrägerier mot äldre är tyvärr ett brott som har blivit alldeles för vanligt. Det inkommer dagligen anmälningar till alla bedrägeriavdelningar runt om i Polisregion Öst. Utredningsarbetet handlar till stor del om att hämta in elektronisk bevisning vilket gör att de ofta tar tid och är resurskrävande. Under tiden väntar en utsatt äldre person, som ofta mår mycket dåligt, på svar.

 

Polisen vill genom brottsförebyggande arbete förhindra att brott sker. Men då bedragarna hela tiden kommer på nya tillvägagångssätt är det svårt att hålla medborgarna uppdaterade med vilka metoder som gäller ”just nu”.

Dock vill polisen nu belysa ett tillvägagångssätt där äldre personer luras till att lämna ifrån sig sina värdesaker, så som guld, kontokort med tillhörande kod och kontanter.

Polisen ser att ett antal personer genomför en ”räd” i specifika områden. Bedragare rör sig genom ett geografiskt område, inte sällan mellan Stockholm och Malmö. De stannar vid orter som ligger nära stora vägar, exempelvis E4. På en ort begår de ett antal bedrägeriförsök, lyckas med några av dem, och åker vidare till nästa ort och där börjar de om. Nedan beskrivs hur bedrägerier har gått till i Norrköping och i Jönköping.

Under de senaste dagarna har polisen tagit emot flertalet anmälningar om bedrägerier med samma tillvägagångssätt mot äldre kvinnor i Norrköping och i Jönköping. Att just äldre kvinnor drabbas i större andel än män skulle kunna bero på att bedragaren utgår ifrån att kvinnor skulle ha mer smycken hemma än män. Polisen misstänker att samma personer kan försöka begå brott med samma eller liknande tillvägagångssätt på andra orter norr eller söder om Norrköping och Jönköping.

Norrköping vecka 45
En bedragare ringer upp den äldre och säger sig vara från ett telefonbolag. Man säger att mobiltelefoner har beställts i den äldres namn och fakturan ska ha skickats till dennes bank. Då detta inte stämmer ”kopplar” bedragaren vidare den äldre till banken där hen får prata med en annan bedragare som påstår sig vara banktjänsteman. I det här steget säger bedragaren att banken har öppnat ett bankfack i personens namn, detta för att skydda den äldres värdesaker. Bedragaren säger att de ska skicka ut väktare från ett säkerhetsbolag för att hämta en påse med den äldres värdesaker. Den äldre uppmanas att lägga smyckena i en påse som inte är genomskinlig. Värdesakerna ska sedan tas till banken för att läggas i bankfacket. Precis som utlovat knackar det på dörren och en person, som är vältalig och trevlig, får påsen med smyckena och lämnar platsen. Smyckena behålls av bedragarna och hamnar aldrig i ett bankfack.

I det ovan beskrivna fall var det smycken som en kvinna blev avlurad. Det kan också handla om kontanter, bankkort med tillhörande kod eller andra värdesaker.

Jönköping vecka 45
I Jönköping rapporterades det under tisdag eftermiddag om två fall av bedrägerier där en bedragare knackade på dörren hemma hos två olika kvinnor i 90-årsåldern. Bedragaren sade sig vara från Polisen och behövde komma in i bostäderna för att göra en kontroll då det hade skett inbrott i närheten. Under tiden som de befann sig i lägenheten försvann det smycken och kontokort. I ett av fallen kom av en slump hemtjänstpersonal in i lägenheten, varpå bedragaren sprang ut från bostaden.

Polisen vädjar till att sprida kunskap om dess tillvägagångssätt till äldre personer för att förhindra att nya brott sker.

Frågor från media kan idag tisdag besvaras av Åsa Willsund fram till klockan 15. Telefon 010-56 65973.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland