Hoppa till innehåll
Hem » Första omgången av deltidspolisutbildningen startar i januari

Första omgången av deltidspolisutbildningen startar i januari

I januari 2024 påbörjar den första kullen studenter polisutbildningen på deltid och distans (DPU). Totalt har 27 personer antagits till utbildningen, varav sex kommer från polisregion Bergslagen.

Intresset för utbildningen var mycket stort! När ansökningstiden gick ut, i slutet av april, hade cirka 550 personer anmält sitt intresse. Av dessa var cirka 200 personer hemmahörande i polisregion Bergslagen och resterande i polisregionerna Mitt och Öst som, tillsammans med Bergslagen, var piloter för det nya utbildningsupplägget.

Under resans gång har många sökande droppat av, av olika skäl. En del har dragit tillbaka sin ansökan, andra har fallit på behörighet eller vid prövningen.

– Många som är lite äldre har inte gått rätt kurser för att uppfylla den behörighet som krävs i engelska, säger Henrik Gustavsson chef för lokalpolisområde Torsby och sammanhållande för arbetet med DPU i Bergslagen. Det var också väldigt många som inte klarade styrkemomentet vid prövningen.

Av de sex personer från Bergslagen som är klara för DPU är två intresserade av att placeras i Sälen, två i Hagfors, en i Säffle och en i Torsby.

– Förhoppningsvis kommer de som har spärrtid kvar eller som misslyckades med de fysiska testerna att försöka igen när spärrtiden har släppt, säger Henrik. Om de klarar testerna kan de starta DPU hösten 2024 eller påbörja den ordinarie polisutbildningen.

Stort intresse för polisutbildningen

Intresset är stort, även för den ordinarie polisutbildningen. Två av de sökande från Värmland som ursprungligen sökte DPU har valt att gå den ordinarie polisutbildningen och påbörjade därmed sin utbildning i slutet av augusti.

– Enligt de senaste siffrorna från antagningen till den ordinarie polisutbildningen påbörjade 71 personer från Bergslagen sina studier i slutet av augusti, berättar Henrik. 27 personer från Örebro, 27 från Värmland och 17 från Dalarna.

72 DPU-platser hösten 2024

Eftersom intresset för att plugga till polis på distans och deltid var så stort är det redan nu klart att det blir en kursstart även hösten 2024. Polismyndigheten har beställt 72 DPU-platser fördelat på universiteten i Umeå och Malmö.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Dalarna.