Hoppa till innehåll
Hem » Ungdomar får bära fotboja efter påskupploppen i Malmö

Ungdomar får bära fotboja efter påskupploppen i Malmö

fotboja i närbild

Inom kort får flera av de killar i Malmö som dömdes till ungdomsövervakning i samband med påskupploppen i Malmö sin fotboja. 17-åringen som nämns särskilt i texten har överklagat domen till hovrätten.

Fyra pojkar som dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med upploppen i Malmö 2022 har fått det relativt nya straffet ungdomsövervakning.

På filmupptagningar syns hur en 17-årig pojke, maskerad med en buff, bidrar till de våldsamheter och sammandrabbningar med polis som skedde mitt i ett bostadsområde på Rosengård under kvällen och natten till den 17 april 2022. 17-åringen medverkar till att dra ut sopkärl från ett miljöhus för att skapa barrikader som senare sätts i brand. Han krossar och bär omkring på sten som vid ett par tillfällen kastas mot poliser och polisfordon. Han kastar också ett bord eller liknande mot en brinnande barrikad.

Hemarrest på helger

I juni 2023 föll domen i Malmö tingsrätt mot honom och ytterligare sju personer som varit inblandade i upploppen på Rosengård. 17-åringen dömdes till ett års ungdomsövervakning med så kallad helghemarrest. Det innebär ett förbud att lämna hemmet på helgkvällar och helgnätter. Efterlevnaden kontrolleras genom att ungdomen får bära fotboja.

Ungdomsövervakningen innebär också förbud att använda alkohol och narkotika. Uppföljning sker genom möte med frivården i Malmö ett par gånger i veckan.

– Upploppen på Rosengård var en våldsam attack, inte bara mot polisen, utan mot hela samhället. Det är viktigt att det blir kännbara konsekvenser för unga människor som begår så allvarliga brott och det visar den här domen. Ungdomsövervakning, inte minst förbudet att vara ute sent på helger, inskränker de här ungdomarnas rörelsefrihet. Med stödinsatser från både frivården och kommunen hoppas jag att det minskar risken för att de begår nya brott, säger utredningsledaren Håkan Persson.

Flera dömdes till ungdomsövervakning

Utöver 17-åringen, dömde Malmö tingsrätt ytterligare tre pojkar som var under 18 år vid upploppen till ungdomsövervakning i mellan 7 och 11 månader. En 15-årig pojke fickl ungdomstjänst i 100 timmar för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

I samma åtal ingick tre män som var över 18 år vid brottstillfället. De dömdes till fängelse i mellan två år och fem och ett halvt års fängelse för bland annat grovt blåsljussabotage och mordbrand.

Under hösten 2023 kommer fler åtal att väckas mot personer som misstänks för inblandning i påskupploppen i Malmö.

17-åringen som dömdes till ett års ungdomsövervakning har överklagat domen till hovrätten.

Ungdomsövervakning

Personer mellan 15 och 17 år som har begått ett allvarligt brott eller som har gjort sig skyldig till upprepad brottslighet kan dömas till ungdomsövervakningen. Påföljden infördes den 1 januari 2021 för att ”fylla luckan” mellan ungdomsvård/ungdomstjänst och sluten ungdomsvård.

Sedan lagen trädde i kraft har 15 ungdomar i Malmö med omnejd dömts till ungdomsövervakning vid Malmö tingsrätt. Utöver fem fall av grovt sabotage mot blåsljusverksamhet, varav samtliga fall utom ett är kopplade till påskupploppen, har de flesta ungdomarna dömts efter att ha begått rån och grova rån.

Läs mer om ungdomsövervakning på Kriminalvårdens hemsida

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne